20 de state din Europa INTERZIC sau impun RESTRICȚII românilor la intrarea pe teritoriile lor

0
632

Numărul țărilor care condiționează intrarea cetățenilor români pe teritoriul lor a ajuns la 20. Din cauza înrăutățirii situației infectărilor cu coronavirus în România, 20 de state au introdus restricții, 14 dintre acestea fiind țări membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

UNGARIA: Cel mai recent exemplu este țara vecină Ungaria, care a adăugat România pe lista galbenă. Conform noilor reglementări, românii vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul. Chiar dacă nu prezintă simptome, cetățenii români vor trebui să intre în izolare pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile. Excepție fac cei care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

AUSTRIA: Cetățenii români care călătoresc în Austria vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. Fără acest certificat, românii vor fi obligați să intre în autoizolare timp de 14 zile. Exceptați de la reguli sunt cei care tranzitează Austria fără oprire și au ca destinație finală alte state.

GRECIA: Românii care călătoresc în Grecia trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic. Autoritățile elene vor testa aleatoriu la granițe. Începând cu data de 15 iulie, grecii condiționează intrarea în baza unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 3 zile, plus formularul electronic.

CIPRU: În Cipru, cetățenii români pot intra doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

ESTONIA: Toți cetățenii români care care intră pe teritoriul Estoniei sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile. Aceleași măsuri le-a luat și LETONIA, în timp ce LITUANIA a decis să-și închidă granițele pentru români. Accesul rezidenților din România în statul baltic va fi interzis din 13 iulie.

FINLANDA și MALTA a interzis complet accesul pe teritoriul lor a cetățenilor români, cu excepția celor care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

Pentru a intra în DANEMARCA, cetățenii români trebuie să facă dovada că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.

IRLANDA completează lista țărilor în care persoanele din România trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile. Aceleași reguli se aplică și la intrarea pe teritoriul OLANDEI sau aSLOVENIEI, în timp ce cetăţenii români care sosesc în SLOVACIA trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular pentru COVID-19, după a 5-a zi. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul acesteia.

Pentru a afla informații despre posibilitatea de a călători în spațiul european, poate fi consultat site-ul RE-open EU, care are și variantă în limba română. Aici pot fi găsite informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen. De asemenea, poate fi consultată aici lista pusă la dispoziție de MAE cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here