ANAF simplifică Declaraţia 088

0

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală continuă procesul de debirocratizare şi propune o noua Declaraţie 088 simplificată prin numărul mai mic de întrebări, scutirea deţinătorilor codului de TVA de obligaţia redepunerii declaraţiei şi eliminarea unor formalităţi inutile.

Formularul 088 este o declaraţie pe propria răspundere a contribuabilului pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.

Documentul a fost criticat în ultima perioadă de oamenii de afaceri pe motiv că este prea complicat. Astfel, deşi scopul declarat este acela de a limita accesul la piaţă al firmelor care urmăresc fraudarea TVA, foarte mulţi antreprenori s-au plâns că este un formular care îngreunează foarte mult un sistem fiscal care are deja un grad ridicat de birocraţie.

ANAF a reacţionat şi a propus o variantă simplificată, cu un număr mai mic de întrebări şi care îi scuteşte pe deţinătorii codului de TVA de obligaţia redepunerii declaraţiei şi eliminarea unor formalităţi inutile.

În plus, ANAF a decis eliminarea obligaţiei depunerii cazierul fiscal, apostilării diplomelor de studii, încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor şi simplificarea declarării situaţiilor de insolvenţă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here