Atenție! Jucării PERICULOASE pe piața din Focșani!

0
184
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au derulat o acțiune pe linia modului de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, iar din cei 13 operatori economici verificați, 11 au înregistrat abateri.

Astfel, potrivit comisarilor OPC, la 4 comercianţi s-au găsit jucării la care nu s-au putut identifica denumirile şi adresele sediilor sociale ale importatorilor din România sau din UE sau era declarat un importator, însă fără localitate şi adresă. S-au mai găsit la vânzare jucării fără niciun fel de etichete sau jucăriile aveau aplicate etichete cu traducerea incompletă şi incorectă a avertismentelor generale şi specifice, a precauţiilor de utilizare, a instrucţiunilor de utilizare etc. (jucării din pluş, jocuri de rol, maşinuţe, păpuşi).

Mai mult, în două supermarketuri din Focşani se aflau expuse în diverse locuri în magazin, pe capete de raft sau pe raft, pe suporţi verticali diverse jucării, fără a avea afişate preţurile de vânzare, de exemplu: ponei, maşinuţe diverse mărci, motociclete, buldozere mici, pistoale cu gloanţe din spumă, jucării pluş diverse mărimi, table magnetice etc. Cei doi operatori economici au fost sancţionaţi cu câte o amendă de 5000 lei, respectiv 7000 lei.

În urma controalelor, au fost oprite temporar de la comercializare în total 307 jucării, în valoare de 3726 lei, până la eliminarea deficienţelor constatate, în cazul în care acest lucru este posibil. Au fost retrase de la comercializare 6 jucării, în valoare de 69 lei, considerate periculoase, întrucât nu exista nicio informaţie despre produse, caracteristicile acestora sau responsabilii de produs. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 7 avertismente şi 6 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 28000 lei.

”Jucăriile existente pe piaţă sunt din ce în ce mai complexe, necesită asamblare, conţin părţi mici, detaşabile, care pot fi înghiţite uşor de către copii, conţin magneţi destul de puternici. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi ce jucării cumpără pentru copiii lor, să respecte avertismentele generale de vârstă, să citească ei înşişi avertismentele specifice şi precauţiile de utilizare, chiar să-i supravegheze pe copii când se joacă, pentru a evita supunerea copiilor la un risc major. Şi oricând consumatorii au dubii asupra siguranţei jucăriilor, să sesizeze acest lucru imediat, pentru ca orice potenţial pericol să fie eliminat de pe piaţă. Cu cât jucăria este mai complicată, cu atât atenţia părinţilor trebuie sporită”, a declarat comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, Dumitru Dilă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here