Ce subvenții au primit partidele politice în luna iunie | Cinci milioane de euro împărțiți între „greii” din politică 

0
156

Aproape 24 de milioane de lei este suma totală a subvențiilor pe care le-au primit partidele politice de la stat în luna iunie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că în conturile a opt formațiuni politice au fost virate subvenții în valoare totală de 23.852.254 lei.

Astfel, PSD a primit cea mai mare sumă, respectiv 11.915.746 lei, în conturile PNL au intrat 6.613.873 lei, Uniunea Salvați România (USR) a primit 1.765.884, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) – 1.445.594 lei, Partidul PRO România – 1.103.677 lei, în timp ce Partidul Mișcarea Populară (PMP) are cu 794.647 lei mai mult în cont și Partidul Forța Națională cu 176.588 de lei. Cea mai mică sumă distribuită a fost cea pentru Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), respectiv 36.242 lei.

Începând cu anul 2008, partidele politice din România primesc subvenţii de la bugetul de stat prin intermediul Autorităţii Electorale Permanente. Conform legii, suma care poate fi alocată anual partidelor politice nu poate să fie mai mare de 0,04% din veniturile totale prevăzute în bugetul de stat. Banii sunt alocați în funcție de numărul de voturi primite la ultimele alegeri locale și parlamentare. Defalcat, 75% din bugetul anual este repartizat de AEP proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare (dacă au realizat pragul electoral), iar restul de 25% este împărţit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile locale (dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean). Practic, votul dat de fiecare cetățean unui candidat la alegeri îngroașă, lună de lună, conturile partidelor politice.

Sumele repartizate de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, bani care pot fi folosiți pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru cheltuieli de personal, pentru presă și propagandă, pentru organizarea de activităţi cu caracter politic, de deplasare în țară și străinătate, telecomunicații, cotizații pentru organizațiile politice internaţionale la care este afiliat partidul politic, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cheltuieli de protocol, birotică, comisioane bancare, pentru chiriile și utilităţile sediilor, pentru întreținere și reparaţii auto, asigurare, transport și pentru carburant.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here