Cu ce noutăți a venit luna mai!

0
312

1 mai a venit cu o serie de schimbări.

A  CRESCUT SALARIUL MINIM PE ECONOMIE.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016. Asta înseamnă o creştere de 140 de lei a salariului primit „în mână”, de la 785 de lei, la 925 de lei pe lună.

Puţin peste 1,1 milioane de români sunt vizaţi de această măsură, dintre care circa 39.000 lucrează în sectorul bugetar. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.

MAI MULŢI BANI PENTRU ZILIERI

Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, deşi suma plătită zilierilor se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Adică de la 1 mai 2016, zilierii nu pot fi plătiţi pe oră cu mai puţin de 7,41 lei, faţă de 6,22 lei – valoarea minimă acordată până astăzi.

CASS DATORAT MAI MARE

Majorarea salariului atrage însă cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaţilor o remuneraţie netă mai mare, dar şi mai mulţi bani pentru taxele si contribuţiile obligatorii aferente salariului. De semenea, creşc şi contribuţiile plătite de către angajaţi.

Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) cresc de la 57,7 lei/lună la 68,7 lei/lună – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei, adică 231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adaugă 550 de lei datoraţi pentru perioada mai-decembrie.

CRESC AMENZILE PENTRU ŞOFERI

Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta a crescut, de duminică, înseamnă că şi şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră.

Mai exact câte 125 lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 250 de lei şi pot ajunge la 2.500 de lei.

SE IEFTINESC GAZELE

Facturile populaţiei pentru gazele naturale vor scădea cu până la 3% de la 1 mai, ca urmare a scăderii tarifelor de distribuţie a gazelor naturale cu 6%.

NOI REGLEMENTĂRI VAMALE

Firmele care fac comerţ extracomunitar şi sunt autorizate de Vamă vor beneficia de la 1 mai de scutirea sau reducerea garanţiilor vamale dacă lucrează cu regimuri suspensive.

FERMIERII TREBUIE SĂ DECLARE TERENURILE DEŢINUTE

Proprietarii de terenuri agricole trebuie să şi le treacă în registru, în perioada 1-31 mai, precizând destinaţia utilizării, suprafaţa cultivată şi numărul pomilor, potrivit ultimelor reglementări privind Registrul Agricol (normele de aplicare a Ordonanţei 28/2008)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here