Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii!

0
353

Meteorologii prognozează, în următoarele două săptămâni, un regim termic relativ normal pentru această perioadă, cu temperaturi ce se vor încadra între 20 și 24 de grade Celsius, dar și cu intervale de precipitații, la început moderate cantitativ, iar după data de 21 mai sub formă de averse, în majoritatea regiunilor, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie, valabile pentru intervalul 16-29 mai.

În Moldova, până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13 – 18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20 – 22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6 – 8 grade în prima jumătate a primei săptămâni, apoi acestea vor crește, iar din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10 – 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade și de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai, valorile termice vor crește ușor și treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua și 11 – 12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menține relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra și cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 24 – 29 mai.

La munte, primele patru zile ale intervalului, vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime și în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată  de la Reading, Anglia.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here