De ce vrea Consiliul Județean Vrancea să cumpere cu tot dinadinsul o casă monument istoric din Focșani, după ce ani la rândul a refuzat oferta proprietarilor?

0
258

Achiziționarea Casei Damian din Focșani, monument istoric, de Consiliul Județean Vrancea a trecut într-o nouă fază. Imobilul, construit pe la 1900 de un nepot al lui Manuc Bey, cel care a ridicat celebrul Han al lui Manuc din București, a intrat prin 1928-1929 în posesia unui negustor din Adjud, Damian Nicolae, de unde i-a rămas și numele, și a fost naționalizat în 1950. Edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept în 2007, printr-o dispoziție a consiliului județean, și dat în folosință mai multor instituții, printre care Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Vrancea.

În 2015, clădirea și terenul aferent, în total 1.703 metri pătrați, a fost evaluate la 1.052.789 lei, adică 217.536 euro, și, în atâția ani, nu a fost cumpărată de CJ, în ciuda dreptului de preemțiune și a faptului că proprietarul o scosese de mult la vânzare. Iată că în anul de grație 2020, administrația județeană s-a hotărât să facă un pas important și să cumpere clădirea uzitând, în sfârșit, de dreptul de preemțiune. Prețul de vânzare cerut a ajuns la 180.000 de euro, deși anul trecut era pusă la vânzare pentru 238.000 de euro. Oricum, se pare că decizia administrației județene de a cumpăra clădirea a ajuns un picuț cam târziu, întrucât proprietarul a anunțat că a găsit un cumpărător serios, ceea ce înseamnă că CJ nu mai poate negocia prețul. În acest context, în ședința de săptămâna trecută, consilierii județeni PSD au aprobat modificarea proiectului,  administrația județeană renunțând la dreptul preemțiune și exprimându-și acordul de principiu.

 „Vreau să vă propun modificarea proiectului în sensul în care să renunțăm la exercitarea dreptului de preemțiune și să ne exprimăm doar un acord de principiu în vederea declanșării negocierilor. Fac această propunere deoarece după includerea acestui proiect pe ordinea de zi, vânzătorul ne-a comunicat în scris că are un cumpărător ferm, ceea ce înseamnă, potrivit codului civil, că noi nu mai putem negocia prețul. Deci dacă experții ne spun că imobilul nu merită achiziționat la prețul cerut de vânzător, noi nu am mai putea negocia prețul și am fi obligați să cumpărăm imobilul la prețul notificat. La acest moment avem beneficiul că au trecut cele 15 zile de la momentul notificării vânzătorului și ca atare nu mai suntem obligați să ne exercităm dreptul de preemțiune, care ne restrânge opțiunile, și putem să demarăm procedura de expertizare și negociere cu vânzătorul, în urma concluziilor urmând să propun consiliului județean dacă achiziționăm sau nu imobilul respectiv”, a spus Marian Oprișan.

Pe de altă parte, consilierii liberali consideră că în situația de față, adică în posibila apropiere a unei crize economice și imobiliare generată de pandemie, cumpărarea edificiului, fie el și monument istoric, este costisitoare și inoportună, chiar și în condițiile în care spațiul ar fi cedat după renovare Muzeului Vrancei.

 „Este nepotrivit în contextul actual să facem un demers în acest sens. Opțiunile noastre de a valorifica acest imobil, dacă îl vom cumpăra, sunt totuși destul de limitate. Pentru clădiri care pot avea destinația muzeu, consiliul județean are suficiente spații deocamdată și poate nici acelea nu sunt valorificate în cel mai bun mod. Nu cred că este un obiectiv prioritar pentru CJ Vrancea de a-și extinde proprietățile imobiliare. Dacă urmărim patrimoniul consiliului județean vom observa că nu stăm foarte prost la capitolul proprietăți imobiliare. Opinia noastră este că nu trebuie să ne extindem proprietățile și să lăsăm piața privată să regleze această chestiune”, a fost opinia liderului de grup PNL din consiliul județean, Liviu Bostan.

Dacă imobilul va fi cumpărat sau nu, asta rămâne de văzut, însă este clar că opiniile politice din consiliul județean sunt divergente. Probabil că totul se va încheia așa cum a început dacă misteriosul cumpărător va oferi pe Casa Damian o sumă pe care administrația județeană nu va fi dispusă să o plătească.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here