DOCUMENT: Planul ambițios al guvernului PNL pentru următorii 10 ani: Granturi și scheme de ajutor, construcția de spitale regionale și autostrăzi

0
85

Guvernul a anunțat la finele săptămânii trecute planul de relansare economică a României. Este vorba despre proiecte de investiții de peste 100 miliarde de euro, care conțin, printre altele, construcția a peste trei mii de kilometri de autostradă și drumuri expres și tot atâta cale ferată. De asemenea, companiile private ar trebui să beneficieze de granturi, vor fi făcute investiții în școli, în spitale și vor fi luate o serie de măsuri sociale.

Documentul structurat pe 160 de pagini conține toate proiectele guvernului pe termen mediu și lung, dar și termenele de execuție. Conform Executivului, „Planul de investiții și relansare economică” este un model de dezvoltare care își propune asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025. Estimările Guvernului indică faptul că, din cauza pandemiei COVID-19, se aşteaptă ca PIB-ul României să se reducă cu 1,9%, în termeni reali, în anul 2020.

Riscurile asupra dinamicii economice sunt preponderent de natură externă, economia României fiind strâns dependentă de situaţia schimburilor comerciale cu Zona Euro la nivelul unor activităţi din industrie cu valoare adăugată ridicată. Probabilitatea unei reveniri cu întârziere a activităţii industriale va fi principalul factor care ar putea conduce la o dinamică negativă a PIB-ului în ultimele două trimestre, concomitent cu o scădere mai accentuată la nivel anual. O revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creştere şi va cauza daune semnificative companiilor şi locurilor de muncă, ceea ce reclamă un stimulent fiscal şi economic rapid şi direcţionat, coordonat la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene, pentru a limita efectele crizei şi pentru a impulsiona relansarea economică”, precizează Guvernul.

Unul dintre punctele fierbinți din Planul de Relansare Economică a României îl reprezintă investițiile publice în infrastructura fizică, prioritatea pe termen scurt fiind creșterea ritmului de finalizare a lucrărilor aflate în execuție și pregătirea proiectelor majore de infrastructură pe termen mediu și lung din domeniile transporturilor, energiei, comunicațiilor, agriculturii, sănătății, sportului și educației.

Construcția a peste 3.000 de km de autostrăzi și drum expres

Prin Planul de Relansare Economică a României, Guvernul PNL își propune finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare, reprezentând 407,3 Km de autostrăzi şi drumuri expres, conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României şi cu reţelele de transport pan-europene până în anul 2030. În document se face vorbire și despre noi investiții în infrastructura rutieră și cea de cale ferată. Cu un cost de aproximativ 4,3 miliarde de euro se dorește finalizarea celor 407,3 Km de autostrăzi şi drumuri expres care fac parte din investițiile deja începute. Este vorba despre finalizarea loturilor 1, 4 și 5 din autostrada Sibiu-Pitești, despre tronsonul de autostradă între Craiova și Pitești, autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău – Borş), tronsonul de drum cuprins între Sebeş și Turda, dar și despre șoselele ocolitoare care fac parte din Inelul de Sud al Bucureştiului, varianta de ocolire a municipiului Bacău și Podul peste Dunăre de la Brăila.

Un alt punct vital pentru dezvoltarea României îl reprezintă construcția de noi autostrăzi care vor lega provinciile istorice ale țării cu reţelele de transport pan-europene. Astfel, se dorește demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de 31 miliarde de euro. Printre investițiile noi în infrastructura rutieră se numără 2 loturi din autostrada Sibiu-Pitești, autostrada Transilvania: Nădăşelu – Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, Autostrada A3: Ploieşti – Comarnic – Braşov, A7: Ploieşti– Suceava – Siret, și investiții în șoseaua de centură care face parte din Inelul de Ocolire Nord al Capitalei, șosele care să lege Bucureştiul de Alexandria – Craiova – Lugoj. De asemenea, în planul Guvernului a fost prevăzută și realizarea autostrăzii care va lega orașele din sudul Moldovei. Este vorba despre tronsonul de drum între Buzău – Focşani – Brăila – Galaţi.

În Planul Executivului au fost introduse și investiții în infrastructura feroviară. Conform documentului făcut public de Guvernul României, vor fi investiții în aproximativ 3.000 de km de cale ferată cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro. Planul prevede finalizarea reabilitării liniei ferate pe traseul Frontieră-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV pan-european, pentru circulaţia trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h, dar și proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate: Ploieşti-Suceava-Dărmăneşti, Bucureşti-Craiova-Timişoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzău-Feteşti, Port Constanţa-Palas, Predeal-Braşov, Centura feroviară a Municipiului Bucureşti, Cluj Napoca-Episcopia Bihor.

În Planul de Relansare Economică a fost introdus și Sectorul Energetic, cu un volum investițional uriaș pe întreg lanțul tehnologic, de la producere de electricitate, la rețele inteligente de transport și distribuție de gaze naturale și electricitate, precum și la reformarea pieței de electricitate și gaze naturale. În primii 5 ani vor fi programate investiții în Sistemul Energetic Național care vor ajunge la 12,48 miliarde de euro. La acestea se vor adăuga proiectele de dezvoltare din sectorul de transport al energiei electrice și al gazelor naturale, precum și proiectele de investiții ale companiilor energetice în capacități noi de producție și de exploatare, dezvoltate în parteneriat cu alte companii private.

Prioritatea Guvernului pentru infrastructura națională de sănătate este finalizarea pe termen mediu și lung a spitalelor regionale la Iași, Cluj și Craiova alături de construirea, modernizarea și reabilitarea a 25 de spitale județene și 110 spitale orășenești cu o alocare bugetară de 17,5 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027. Până acum, Guvernul a semnat contractele pentru construirea primelor 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro.

Nu au fost uitate nici investițiile în infrastructura de învățământ care vor avea ca obiectiv de bază reducerea ratei de abandon școlar, creșterea siguranței elevilor și profesorilor în școli, reducerea supra-aglomerării elevilor în clase și asigurarea accesului la învățământ gratuit, în proximitatea domiciliului, pentru fiecare copil. În acest sens, Guvernul României a programat pentru perioada 2021-2027 un pachet de investiții pentru infrastructura de învățâmânt care urmărește modernizarea și reabilitarea a 2.488 de unități școlare, construcția a 346 de grădinițe, 40 de campusuri școlare, construirea a 30 de cămine studențești și reabilitarea a 8 centre universitare, costurile totale ridicându-se la 14 miliarde de lei.

Modernizarea comunităților locale este un alt punct cuprins în planul Executivului. Au fost stabilite priorități de investiții investiții în drumuri județene și locale, în infrastructura de apă și canalizare, în stații de epurare a apei, în extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, construcția de unități școlare, de centre medicale și baze sportive. Suma investită în acest domeniu a fost proiectată la 102 miliarde de lei și urmează să fie realizată în perioada 2021 – 2027.

Pe termen mediu și lung, Guvernul dorește să investească și în domeniul agriculturii. Astfel, se dorește elaborarea și implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigații existente, în perioada 2021-2024, prin punerea în funcțiune a 138 amenajări de irigații, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro. În același timp, este prevăzută reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj care deservește o suprafață de 2,8 milioane de ha, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de aproximativ 510 mii de ha, cu o valoare de 500 milioane de euro.

Obiective clare au fost trasate și în domeniul muncii și protecției sociale. Astfel, vor fi adoptate măsuri financiare pentru menținerea acordării indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniştii a căror activitate este, sau a fost suspendată din cauza măsurilor pentru prevenirea combaterii coronavirusului. Ca măsuri concrete de sprijin pentru reluarea activităţilor economice, Guvernul vrea să acorde granturi pentru formarea profesională a angajaţilor. În schema de finanţare se are în vedere acordarea de stimulente financiare pentru angajatorii care investesc în formarea profesională a propriilor salariaţi. Tot în domeniul forţei de muncă se vrea implementarea unor măsuri active pentru lucrătorii sezonieri şi zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa şi turismului. Antreprenorii care vor să se implice în acțiuni antreprenoriale vor avea susținerea Guvernului prin acordarea unor granturi de până la 25.000 euro pentru susţinerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Nu au fost uitați nici cei care au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. Societățile care aleg să îți desfășoare activitatea în regim de telemuncă vor primi un sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziţionarea de echipamente IT pentru angajaţii care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă/alertă. DOCUMENTUL INTEGRAL poate fi vizualizat AICI

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here