DOCUMENT: Zeci de cadre medicale care lucrează la Secția infecțioase a Spitalului Județean nu primesc spor de risc pentru COVID-19, pentru că ar fi „ilegal”!

4
6689

O decizie recentă a Comitetului director din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani arată că se fac economii la sânge, dacă este să analizăm la rece refuzul de acordare a sporului de risc pentru cadrele medicale care lucrează cu pacienții COVID-19 internați la Secția de Boli Infecțioase. Mult trâmbițatul spor, reglementat de OUG 43/2020, nu este pentru Focșani, a decis Comitetul director la finele lunii trecute, întrucât acordarea acestuia ar fi „ilegală”. Deși managerul interimar – colonel medic Alexandru Keresztes – a venit special de la Brașov pentru a pune în ordine „iadul covid” de la Spitalul Județean, aflăm din decizia recentă a Comitetului director că cei 12 medici care îngrijesc pacienții din Secția de Infecțioase, împreună cu zecile de alte cadre medico-sanitare și personalul auxiliar, nu au de fapt atribuții în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

sporuri ilegale - DOCUMENT: Zeci de cadre medicale care lucrează la Secția infecțioase a Spitalului Județean nu primesc spor de risc pentru COVID-19, pentru că ar fi „ilegal”!

Situația este simplă, aparent. Există un Ordin de Ministru care, printre altele, aprobă lista spitalelor care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, dar și lista de spitale suport. Într-adevăr, în acest Ordin este scris negru pe alb ceea ce știm cu toții: Spitalul Municipal Adjud este spital suport. Însă, totodată, Spitalul Județean este unitatea care ar trebui să preia cazurile grave și critice. Este pe listă, dar la capitolul „și alții”. În realitate, Spitalul Județean este plin aproape de refuz cu pacienți infectați, chiar dacă nu este spital suport. Și, în ciuda faptului că aici sunt internați inclusiv cei asimptomatici, pacienți care sunt îngrijiți de cadre medicale non-stop, conducerea Spitalului Județean consideră că sporurile nu pot fi acordate, întrucât s-ar încălca legea.

O altă trimitere este făcută la OUG 43/2020, care a venit după Ordinul de ministru. Concret, articolul 8, alineatul 1. Conducerea Spitalului Județean se prevalează de faptul că alineatul 1 specifică: „Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI – „Transferuri între unități ale administrației publice“ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite”.

Unde scrie că este vorba doar despre spitale suport este greu de spus. Cu atât mai mult cu cât Medicul Keresztes nu ne-a răspuns la telefon pentru lămuriri, iar la solicitarea scrisă trimisă pe whatsapp ne-a indicat să facem o cerere scrisă.

Însă OUG 43 este clară. Mai departe, alineatul 5 al aceluiasi articol spune că „Medicii, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 se stabilesc prin decizie a conducătorului unității angajatoare în care aceștia își desfășoară activitatea”.

Nicăieri nu se face referire la spitale suport, ci, cel mult, la faptul că se decontează din bani europeni tot ce ține de „echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19”. Echipamente pentru care personalul medical încadrat sau, mai nou, detașat la Secția de Infecțioase, face zi de zi liste de necesar. Cum ar veni, personal avem, echipamente avem, pacienți simptomatici sau asimptomatici avem internați, doar plata sporurilor este ilegală! În plus, abia ce s-a încheiat un simulacru de concurs la Județean, pentru angajarea de asistenți medicali, infirmieri șamd, „pentru structura de sprijin epidemiologic pe perioadă determinată (27.04-20.09)”.

Faptul că Spitalul Județean e implicat direct în lupta cu COVID-19 ne-a fost confirmat chiar recent, aseară, într-o postare a Prefecturii Vrancea, coroborată cu informațiile din decizia Comitetului director, anume că Spitalul va cere sprijinul pentru „identificarea unor soluții pentru cazarea posibililor pacienți confirmați Covid+ (!!) asimptomatici, deoarece în Secția Boli Infecțioase sunt internați 110 pacienți din 130 paturi disponibile”. 110 la acel moment, 125 de paturi ocupate ieri.

Ei bine, Prefectura Vrancea a anunțat ieri că a găsit o soluție: să includă cumva, nu știm cum, și Spitalul Panciu în lista spitalelor care primesc pacienți confirmați cu COVID-19. Pe surse, urmează să fie inclus și Spitalul din Vidra. În condițiile în care nici măcar cadrele medicale de la Județean nu ar dreptul să ia sporul de risc conferit printr-un act normativ, este interesant cum vor accepta cadrele de la aceste două unități medicale să lucreze în condiții de risc, fără ca măcar cineva să le recunoască acest merit.

Lupta cu epidemia declanșată de virusul COVID-19 este departe de a fi la final, de aceea adoptarea măsurilor ce au drept scop mărirea gradului de siguranță trebuie să continue și să fie implementate peste tot, fiind căutate noi soluții, atât legislative cât și procedurale. În acest scop, conducerea Instituției Prefectului împreună cu domnul doctor Cătălin Bunghez, directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, au mers la Spitalul Orășenesc din Panciu pentru a purta discuții cu managerul Tacu Silviu pe tema identificării unui spațiu „tampon” destinat persoanelor confirmate pozitiv cu virusul COVID-19, dar asimptomatici, care au nevoie de o îngrijire ușoară, nu neapărat de tratament specific. Această măsură a fost luată la nivelul Spitatalului (!!!) de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani de către domnul doctor colonel Alexandru Keresztes, cel care asigură interimatul la conducerea instituției și a fost privită cu multă deschidere și de către conducerea spitalului din Panciu. “Suntem preocupați nu doar de starea de sănătate fizică a oamenilor, cât și de crearea unui confort psihic celor care suferă în această perioadă din cauza infectării cu COVID-19” a declarat prefectul Berbece la finalul întâlnirii” – se arată în postarea prefecturii. Am înțeles că sunteți extrem de preocupat, dar de eroii din Spitalul Județean cine răspunde?

bunghez si berbece - DOCUMENT: Zeci de cadre medicale care lucrează la Secția infecțioase a Spitalului Județean nu primesc spor de risc pentru COVID-19, pentru că ar fi „ilegal”!

Loading...

4 COMENTARII

  1. Domnilor ziaristi ! Inainte de a scrie un articol informati-va bine. Nu mai scrieti PROSTII. Nu este vorba de stimulentul de risc de 25oo lei, ci de sporul pentru conditii in procent de 55 %, care asa este, nu putem sa-l acordam pentru ca nu ne permite legislatia. A fost un draft pentru acordarea acestui spor pe transparenta decizionala a MS, dar nu a fost semnata hotarirea nici pina la aceasta data. Asa ca nu mai creati panica inutil. Documentati-va inainte de a scrie un articol.

  2. Eu as fi curios ce este sub acele benzi albe puse de dumneavoastra in acel comunicat facut de spital, chiar nu inteleg de ce dati voi doar ce va convine si ce zice „Tata” Oprisan!

    • Nu este un comunicat, este un document emis de Comitetul director. Iar sub acele „benzi albe” se afla informatii care nu au legatura cu subiectul articolului, drept urmare au fost anonimizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here