Dosare penale şi amenzi pentru tăieri ilegale de arbori din păduri

0
311

În perioada 31 ianuarie – 7 februarie, polițiștii vrânceni au continuat activitățile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase.

În urma a 137 controale, din care 118 pe drumurile publice, 9 în fondul forestier, 10 la instalații de debitat/spații de depozitare, au fost constatate 25 de infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale, din care 54 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 43.000 lei.

De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării faptice a cantității de 261,95 m.c. (55,61 m.c. faptic și 206,34 m.c. valoric) material lemnos, în valoare de peste 65.000 lei.

Exemple semnificative:

 • La data de 31 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Păuleşti s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în cursul lunii ianuarie a.c., un bărbat,  din localitate, ar fi tăiat 12 arbori nemarcați silvic, din specia carpen, iar materialul lemnos rezultat în urma tăierii l-ar fi sustras. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori nemarcaţi de către organele silvice’’ şi „furt de arbori”.
 • La data de 31 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Nereju au efectuat un control pe linia deținerii, depozitării, prelucrării și expedierii materialului lemnos la un depozit de material lemnos din localitate. În urma verificărilor efectuate a fost confiscată cantitatea de 39,497 metri cubi  material lemnos, deținută fără documente de proveniență.  De asemenea, s-a constatat faptul că depozitul mai sus menționat nu era împrejmuit în mod corespunzător iar registrul unic de evidență a intrărilor-ieșirilor de  material lemnos nu este completat corespunzător. Pentru neregulile constatate, administratorul societății comerciale a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10 000 lei, conform Legii 171/2010 actualizată.
 • La data de 1 februarie a.c., pe raza comunei Reghiu, polițiștii  au identificat un bărbat, de 31 ani, din localitate, bănuit că ar fi tăiat 12 arbori din diverse specii. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori, fapte prevăzute de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.
 • La data de 1 februarie a.c., polițiștii au identificat pe raza comunei Năruja un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat ilegal dintr-o proprietate de pe raza satului Podul Stoica 4 arbori din specia fag, ce nu erau marcați de organele silvice. În cauză a fost întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiuni de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.
 • La data de 1 februarie a.c., polițiștii Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Focşani au efectuat un control la o societate de depozitare a materialului lemnos, pe raza comunei Câmpuri. În urma verificărilor s-a stabilit că societatea deținea cantitatea de 4,80 mc lemn foc rășinoase, care nu se afla înscrisă în registrul de evidență intrări-ieșiri materiale lemnoase, fapt pentru care aceasta a fost confiscată faptic. În urma inventarierii cantității de material lemnos din gestiunea punctului de lucru, au fost identificate diferențe de stoc scriptic și faptic. Pentru neregulile constatate s-a dispus confiscarea valorică a peste 120 m3 lemn foc diverse specii, în valoare de 15856,393lei şi confiscarea faptică a cantităţii de 4,80 m3 lemn foc răşinoase care a fost lăsată în custodie Ocolului Silvic.
 • La data de 1 februarie a.c., polițiștii au depistat pe raza comunei Păunești un bărbat, din comuna Fitionești, bănuit că ar fi tăiat fără drept 9 arbori din specia carpen, din suprafața de pădure proprietate a unui bărbat din comuna Movilita. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.
 • La data de 2 februarie a.c., pe raza comunei Vizantea-Livezi, polițiștii au depistat în flagrant un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept și sustras 17 arbori din diverse specii. În cauza a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori, fapte prevăzute de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.
 • La data de 3 februarie a.c., pe raza comunei Tulnici, polițiștii au depistat în flagrant doi bărbați, de 21 respectiv 30 ani,  în timp ce tăiau fără drept 9 arbori din specii de foioase. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.
 • La data de 5 februarie a.c., pe raza comunei Răcoasa, polițiștii au depistat în flagrant, un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept și sustras 8 arbori din speciile fag, carpen și stejar. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori.
 • La data de 6 februarie a.c., pe raza comunei Vizantea-Livezi, polițiștii au depistat în flagrant un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept și  sustras 13 arbori din diverse specii de foioase. În cauză a fost  întocmit dosar penal.
 • La data de 7 februarie a.c., pe raza comunei Păulești, polițiștii au identificat un bărbat, de 66 ani, din localitate, bănuit că ar fi tăiat 7 arbori din specii de foioase, fără ca aceștia să fie marcați de către organele silvice. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută de Legea nr. 46/2008 modificată – Codul Silvic.

Comunicat al Biroului de Presă din cadrul IPJ Vrancea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here