După Decizia CCR, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind carantina și izolarea

0
271

Guvernul României s-a reunit în ședință luni, la prânz  pentru a aproba proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie. După ședința Executivului, șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că termenii „carantină” și „izolare” au fost modificați și au acum alte definiții care să fie în acord în acord cu recomandările făcute de Curtea Constituțională a României. „Termenii carantina persoanelor și izolare au acum alte definiții. Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate”, a transmis Raed Arafat.

„Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

„Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personaul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a mai spus șefului DSU.

Conform ministrului Sănătății, în ultimele două zile, 550 de pacienți au cerut externarea din spital ca urmare a Decizie CCR. Adoptarea proiectului de lege care modifică reglementările referitoare la carantină și izolare vine după ce, CCR a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. În opinia judecătorilor CCR textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here