E jale în primării! Ce se va alege de bugetele primăriilor în acest an, explicat, pe înțelesul tuturor, de primarul din Vizantea Livezi

0
188
Primarul comunei Vizantea Livezi, Dragoş Ciubotaru, critică în termeni duri proiectul legii bugetului de stat. Într-o postare făcută pe Facebook, Ciubotaru explică în detaliu care sunt problemele cu care se vor confrunta primăriile în acest an, dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, aşa cum a fost propusă. Formula de calcul va avantaja unele primării, însă pentru altele se poate dovedi falimentar.

“Banii alocați comunelor, orașelor si județelor vor fi acordati de catre guvern anul acesta, ca și anul trecut, in funcție de numărul de locuitori, lucru ce pare corect la prima vedere, însă realitatea se va dovedi una foarte nedreaptă. Nici o localitate nu seamana cu alta, chiar dacă 2 localități au același număr de locuitori, cheltuielile pot fi semnificativ diferite:

  1.  O localitate poate avea 150 de km de drumuri iar alta poate avea 10 km de drumuri;
  2.  O localitate poate avea 1 singura scoala, alta poate avea 3-4 școli;
  3.  O localitate poate avea 100 de lămpi la iluminatul public alta poate avea 1000-1500 de lămpi;
  4.  O localitate poate deszapezi iarna cu un singur utilaj, alta are nevoie de 10 utilaje, una poate fii la munte, alta poate fi la șes;
  5.  O localitate poate avea 70 km de retea de alimentare cu apa si canalizare iar alta 5 km de retea;

Aceste sunt numai câteva exemple, ele pot continua la nesfârșit. Nedreptatea cea mai mare insa, introdusă în proiectul de buget pe anul 2019 este legata de mutarea cheltuielilor cu asistenții personali si indemnizațiile persoanelor cu handicap în sarcina autorităților locale! Acest sistem de sprijin pentru copiii bolnavi, copiii născuți cu handicap sau care au dobândit o boala, bătrânii si toate persoanele care beneficiază de asistenți personali sau indemnizații de însoțitor ar trebui să rămână unul de importanță națională si fondurile pentru aceștia alocați necondiționat direct si prioritar din bugetul guvernului, prin ministerul de resort. Numărul persoanelor cu handicap nu este egal in localitățile din România, unele comune pot avea sute de persoane bolnave si copii cu handicap, altele poate nu au deloc sau foarte puțini.

Aceasta realitate nu poate fi controlată si condiționată de un anumit buget. Fiecare primar sau președinte CJ poate hotărî să mai dea afara oameni sau sa mai angajeze, sa scadă cheltuieli de la funcționare sau de la investiții, sa negocieze contracte, sa administreze banii cum il taie capul, dar nu se poate juca cu indemnizațiile copiilor bolnavi sau a persoanelor cu handicap. De aici vine si nedreptatea, banii alocați comunelor, 1000 lei pe cap de locuitor, vor crea un buget foarte îndestulător pentru unele, dar falimentar pentru altele. Fiecare cetățean merită tratament egal din partea autorităților centrale și locale, de aceea politicienii care, vremelnic ajung sa conduca guvernul României, ar trebui să adopte o formulă de calcul complexă, transparenta si echitabilă pentru fiecare localitate din țară, având la bază toate elementele care influențează bugetul se venituri si cheltuieli.

Schimbarea formulei de calcul de la an la an trebuie neaparat sa înceteze, planurile de dezvoltare ale unei localități sunt multianuale iar continuitatea proiectelor trebuie asigurata, nu dată peste cap. Nimeni ar trebui sa audă de la autorități: „din cauza ca avem foarte mulți copii cu handicap si persoane cu dizabilitati nu mai asfaltam” dar nici invers: „multumim lui Dumnezeu ca nu avem persoane cu handicap, acum putem sa facem un sistem de alimentare cu apa” Nu va mai jucați, oricum banii sunt aceeași, nu aduce nimeni mai mulți de acasă, puneți oameni competenți și muncitori sa gândească si sa găsească cele mai bune solutii!!!”, a scris Dragoş Ciubotaru pe Facebook.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here