E OFICIAL: Alegerile locale vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie

0
151

Un proiect de lege care privește organizarea alegerilor locale a trecut marți de votul senatorilor. Astfel, data scrutinului electoral a fost stabilită pe 27 septembrie, precum a stabilit anterior și Guvernul. Proiectul de lege a suferit modificări care au fost aduse de parlamentarii UDMR. Unul dintre amendamentele propus la proiectul UDMR de PSD și PMP, partidele mici (precum PRO România sau ALDE) vor avea dreptul la membri în Birourile Electorale, dar și în secțiile de votare. Un alt amendament al social democraților prevede ca partidele să poată folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie. Un alt amendament, care nu a trecut de votul din Comisia Juridică, a fost depus de parlamentarii USR care doreau ca desfășurarea votului să aibă loc pe durata a două zile. Inițiațiva legislativă a UDMR va intra acum în dezbatere, de urgență, în Camera Deputaților. Pentru ca alegerile să se poată desfășura pe data de 27 septembrie, legea trebuie să intre în vigoare cel târziu în data de 27 iulie.

Imediat după votul din Senatul României, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trasnmis un comunicat de presăîn care au fost stabilite termenele premergătoare alegerilor locale. Astfel, AEP informează că perioada electorală va începe cel mai târziu la data de 29 iulie, urmând ca la data de 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central (BEC). Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

„În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020. Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020. Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00″, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here