Îndrăznește să fii informat!

sâmbătă, 20 aprilie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_img
    AcasăActualitateFOTO: Un important monument istoric din Odobești va primi șansa la o nouă „viață”

    FOTO: Un important monument istoric din Odobești va primi șansa la o nouă „viață”

    Fosta Școală de Băieți, ridicată la finele secolului al XIX-lea, va fi reabilitată printr-un proiect de aproape 4 milioane de euro

    Clădirea fostei Case a Pionierului, așa cum era cunoscută înainte de 1989, va primi o nouă viață de la administrația locală. Aflat chiar în centrul localității, pe strada Dobrogeanu Gherea, edificiul a fost declarat monument istoric, însă acest lucru nu l-a ferit de trecerea nemiloasă a timpului care i-a lăsat pe ziduri urme adânci. Întrucât este o clădire reprezentativă a Odobeștiului, un reper istoric încă viu în memoria colectivă a cetățenilor, primăria a luat decizia de a salva clădirea și de a-i reda demnitatea de odinioară prin atribuirea unei noi misiuni, dacă putem spune așa. Astfel, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, administrația locală va accesa nu mai puțin de 3,6 milioane de euro în cadrul unui proiect ce ar trebui finalizat peste 3 ani și care își propune reabilitarea fostei Case a Pionierului și amenajarea întregii curți interioare. În camerele proaspăt renovate urmează să funcționeze cluburi de informatică, croitorie, tenis de masă, dansuri, desen, electronică, limbi străine și șah iar în exterior va fi construitun teren multifuncțional de sport și o pistă de karting conformă standardelor competiționale, toate acestea fiind puse la dispoziția celor peste 1.200 de elevi de gimnaziu și preșcolarilor care își desfășoară activitatea școlară în Odobești.

    Construite după principiile lui Spiru Haret

    Primele școli publice din Odobești, de băieți și de fete, au luat ființă începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în 1855, la inițiativa administrației locale din acele vremuri dar cu sprijinul financiar al căpitanului Spiridon Gârneață, un filantrop de seamă și fost primar al urbei care, prin testamentul întocmit în 1848, își lasă toate bunurile comunității, vorbim aici de o avere considerabilă,  pentru a fi folosite la înființarea și susținerea școlilor din Odobești. Să nu uităm, asta în condiția în care era el însuși neștiutor de carte, lucru care dă gestului său o și mai mare însemnătate. Mai departe, dezvoltarea Odobeștiului, devenit  în 1861 oraș, extinderea sa prin înglobarea fostelor comune Vineșești și Grozești dar și eșecul construirii unor școli, așa cum a lăsat cu limbă de moarte căpitanul Spridon Gârneață, au determinat autoritățile locale să construiască în ultimul deceniu al veacului al XIX-lea două clădiri pentru școlile de băieți și de fete, școli care își desfășurau activitatea în spații închiriate și în condiții deloc favorabile educației. Astfel, în 1892, cu spijinul Ministerului Cultelor și Instrucțiunii, administrația locală începe construcția sediului Școala de Băieți, clădire pe care o găsim și astăzi, neclintită de curgerea anilor, pe strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, colț cu Ștefan cel Mare.

    Șase ani mai târziu, în 1898, în contextul reformei învățământului secundar și superior inițiată de Spiru Haret, primăria urbei aprobă și construirea unei Școli de Fete, respectiv corpul aflat pe strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, colț cu Smârdan, una dintre cele mai reprezentative clădiri pentru sfârșitul de secol XIX din orașul Odobești. Chiar de la început așezământul a îndeplinit cerințele unei educații moderne, beneficiind de grup sanitar, mobilier și chiar o locuință pentru directorul școlii. Astfel, datorită condițiilor foarte bune, ne referim aici la spațiu, înălțimea clădirii, ba chiar și iluminatul natural gândit de arhitect prin realizarea unui luminator în tavanul holului central, au făcut ca, la începutul secolului al XX-lea, Școala de Băieți să fie mutată în aici. Începând din acel moment, la puțină vreme, strada pe care au fost ridicate cele două imobile pe care le-am pomenit mai devreme să capete numele de strada Școalelor, nume pe care l-a păstrat până la instalarea regimului comunist.

    O istorie de peste un secol

    La finele secolului al XIX-lea, viața socială din orașul Odobești se afla în plină efervescență. În 1895 aici era deschisă prima școală a comunității evreiești, cu denumirea de Școala româno-izraelită, pe fosta stradă a Școalelor (actualmente Constantin Dobrogeanu-Gherea) fiind ridicat Templul coral și amenajat un teren de sport pentru elevii instituției de învățământ. La începutul secolului trecut, Școala de Băieți a căpătat numele de Școala Primară de Băieți, deoarece, potrivit legii inițiată de Spiru Haret, apăruse și școala secundară, cu două cicluri: inferior (gimnaziu) și superior (liceul). În timpul primei conflagrații mondiale clădirea a fost transformată inițial în spital de război de ocupanții germani, ca apoi, datorită faptului că era poziționată în centrul orașului, să primească și alte destinații publice. În 1919, eliberat de trupele germane, edificiul a găzduit mai bine de 30 de ani, până în 1952, Judecătoria Populară Mixtă, după această dată fiind transformat pe rând în dispensar, Casa Pionierilor și mai târziu în Clubul Elevilor, aici funcționând pentru o perioadă destul de îndelungată cluburile specifice destinației date de autorități.

    Între trecut și viitor

    Încet dar sigur, trecerea anilor și-a lăsat amprenta fără echivoc asupra mândrei clădiri de odinioară, edificiul suferind degradări treptate până la stadiul în care îl putem vedea și astăzi. Imobilul necesită intervenții urgente, acesta fiind și scopul proiectul gândit de administrația locală, cu atât mai mult cu cât a căpătat statutul de monument istoric și, mai ales, ținând cont de importanța istorică, aceea de a găzdui Școala Publică de Băieți din orașul Odobești.

    „Noi am semnat deja contractul de finanțare pentru Proiectul de modernizare și reabilitare aașezământului, proiect ce va cuprinde și o componentă de infrastructură pentru populația defavorizată din orașul nostru. Aici mă refer la strada Barbu Lăutaru care va fi asfaltată iar locuințele vor fi racordate la rețeaua de apă și canalizare. În ceea ce privește renovarea, modernizarea și dotarea fostului imobil în care și-a desfășurat activitatea Școala de Băieți, ne-am gândit la elaborarea unui amplu proiect de creștere a serviciilor oferite copiilor din Odobești, după orele de școală. Ei vor merge la cercuri de electronică, croitorie, informatică, tenis de masă, carturi, dans, activități care se desfășoară deja în această locație dar la un nivel impropriu. Din această perspectivă, am hotărât să facem o investiție care se ridică la aproape 3,6 milioane de euro, bani europeni. Activitățile ce se vor desfășura aici vor fi la cele mai înalte standarde. De exemplu, clubul de karting va fi dotat cu două simulatoare, astfel încât elevii să învețe întâi virtual cum să conducă aceste mașinuțe, ca apoi să testeze în mod real experiența condusului chiar pe pista ce va fi amenajată în curtea exterioară. În altă ordine de idei, clădirea are o mare încărcătură istorică, în ea a funcționat Școala de Băieți, Școala de Fete, Judecătoria. Imobilul este unul emblematic pentru urbea noastră, ea păstrează amprentele evoluției noastre sociale, politice și culturale, ca așezare, de-a lungul a peste un secol. Mai mult decât atât, este foarte important să-i dăm așezământului o destinație ce nu va putea fi schimbată de viitorime. De altfel, așa am procedat și cu Casa de Cultură a Orașului Odobești în care, atunci când am preluat-o, funcționa o brutărie. Așa am reușit să reînființăm biblioteca, cinematograful și Casa de Cultură. Ei, așa dorim să procedăm și în cazul fostei Școli de Băieți. Vrem să ne asigurăm că acest edificiu emblematic al urbei va rămâne în patrimoniul public, cu o destinație publică care să fie în folosul întregii comunități și mai ales al copiilor, pentru că ei sunt viitorul nostru”, ne-a spus primarul orașului, Daniel Nicolaș.

    spot_imgspot_img

    ARTICOLE SIMILARE

    Ana-Maria Dimitriu-Bunghez, lansată oficial în lupta electorală pentru Primăria Focșani din partea Alianței Dreapta Unită

    Alianța Dreapta Unită (ADU) Vrancea a anunțat oficial candidatura Anei-Maria Dimitriu-Bunghez la Primăria Focșani,...

    Galeriile de Artă din Focșani, gazda concursului „De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră”

    Consiliul Judeţean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, organizează joi, 25 aprilie 2024, ora 11.00,...

    Locuri de muncă în Spațiul Economic European

    Începutul lunii aprilie aduce cu sine o serie de oportunități de muncă pentru vrâncenii...

    Cristi Misăilă și gogoșile electorale: cum încearcă primarul să arunce vina pentru situația din oraș în cârca altora?

    Victimizarea primarului de Focșani atinge cote maxime odată cu apropierea campaniei electorale. Recent, primarul...

    ARTICOLE POPULARE

    Doliu în comunitatea din Măicănești! Preotul Sorin Buzatu a trecut la cele veșnice

    O veste tristă a zguduit comunitatea din Măicănești. Preotul Sorin Buzatu a trecut la...

    ULTIMA ORĂ Forțe importante de poliție moblizate la market-ul Lidl de la fosta autogară Focșani! Intrarea a fost interzisă!

    Potrivit informațiilor pe care le deținem la această oră, forțe polițienești importante și echipe...

    FOTO O bătrânică și-a spart nasul după ce s-a împiedicat pe trotuar într-o bucată de lemn uitată de meșterii cârpaci ai lui Misăilă

    Tot mai mulți oameni cad victime capcanelor la tot pasul din orașul ”șantier” Focșani,...