FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

0

intronizare ips ciprian 101 - FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

Decizia istorică dictată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a provocat ample controverse, hotărârea de a exclude din sânul bisericii trei enoriași fiind mai mult contestată decât aplaudată. Pe rețelele de socializare au apărut comentarii pro și contra la decizia luată de reprezentanții Arhiepiscopiei. Documentul, afișat în ușa bisericii Sf. Andrei din Focșani, prin care 11 persoane sunt trecute pe „lista neagră”, a creat o adevărată dezbatere online asupra subiectului.

„Libertatea oamenilor de a se exprima, protesta și asocia este o chestiune garantată de Constituție. Să înțeleg că poți protesta față de orice, dar nu față de ce se întâmplă în parohia ta”, stă scris într-o postare a comunității Sf. Andrei Nectarie.

captura comunitatea nectarie - FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

 

Comunitatea bisericii din mediul online a creat un eveniment public pentru Susținerea preotului Vatră în fața abuzurilor Arhiepiscopului Ciprian care va avea loc sâmbătă, 16 mai și duminică, 17 mai 2015, între orele 12:00-14:00.

captura comunitatea nectarie adunare publica - FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

După excomunicarea celor trei enoriași, marți, reprezentanții Arhiepiscopiei au ieșit public și au explicat ce înseamnă decizia care-i vizează pe cei trei focșăneni, considerați „pericol public” pentru biserica ortodoxă română, după ce au protestat împotriva deciziilor luate de Înaltpreasfințitul Ciprian.

„Constatând cu părere de rău că starea de tensiune de la Biserica Sfântul Andrei a continuat pe parcursul a 8 luni în ciuda încercărilor de a restaura pacea în interiorul comunității tulburate de manifestările  necreștine al unui anumit  grup de persoane  s-a luat decizia excomunicării a trei persoane,  sancțiune ce a fost propusă în urma analizării dosarului respectivei cauze. Din dorința de a fi pace chiar Înaltpreasfințitul Ciprian a venit la această biserică pe 11 ianuarie  pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoie sa se ia această hotărâre referitoare la preotul Vatră, care inițial a fost lăsat să slujească la această biserică. Totuși cele trei persoane au menținut o stare de neascultare și mai mult au editat o broșură „Fața necunoscută din parohia Sfântul Andrei” prin care defăimau biserica, ierarhii, amenințau că-și aduc preotul lor și că se rup de biserică. Practic, cei trei s-au autoexclus din biserică iar centrul eparhial nu a făcut decât să constate și să ia măsurile corespunzătoare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu.

focsaneni excomunicati episcopie buzau vrancea pag 1 - FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

focsaneni excomunicati episcopie buzau vrancea pag 2 - FOTO-VIDEO: Reacția enoriașilor excomunicați de Biserica Ortodoxă Română

Cei trei focșăneni excluși din sânul bisericii sunt, potrivit unei informări transmise de Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea, Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă, cei trei fiind printre cei mai vehemenți contestatari ai deciziilor dictate de înaltele fețe bisericești.

„Problema este că atunci când suntem excluşi din biserica creştin ortodoxă, nu mai avem voie să intrăm în nicio biserică. Noi am fost judecaţi în consistoriul bisericesc, dar nu am fost chemaţi niciodată. Ne-am dus doar cu problema noastră în audienţă la Presfinţit, ne-a promis atunci că va veni şi va face linişte şi pace, a venit, ne-a promis că ni-l lasă pe părintele Vatră, nu a respectat nimic din promisiuni. Îmi asum tot ceea ce le-am spus. Că suntem cei care le umplem buzunarele cu bani şi ei ne întorc spatele. Eu sunt un simplu enoriaş al bisericii ortodoxe. Noi venim de bună voie la biserică, nu suntem salariaţii bisericii, nu se poate face aşa ceva. Venim la biserică să găsim calea spre mântuire. Eu vreau să ştiu în momentul de faţă dacă găsesc calea spre mântuire sau drumul spre iad”, a declarat pentru publicația Adevărul, Nela Panaite, una dintre persoanele excomunicate.

Măsuri au fost luate și  față de alte opt persoane care au fost canonisite,  adică sunt oprite de la Sfânta Împărtășanie până când vor face pocăință în fața comunității, ”pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.

„Excomunicarea înseamnă excluderea din BOR, ceea ce înseamnă că nu vor mai beneficia de asistență religioasă. Există posibilitatea să fie reprimiți dar vor trebui să facă pocăință și să și ceară iertare în fața comunității.  În ce privește prezența lor în biserică, se vor face comunicări la nivelul protoieriilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, dar ține și de conștiința lor, e greu să fie reoperați dacă intră într-o biserică și să și constate cineva că nu mai fac parte din rândurile bisericii. Dacă nu se vor întoarce și nu vor da dovadă de îndreptare nu vor ifi primiți și nu vor beneficia de nici o asistență religioasă”, a mai spus Olteanu.

În ceea ce-l privește pe preotul pentru care oamenii au protestat în Focșani, proteste în urma cărora au fost excomunicați din BOR trei enoriași considerați  cei mai vehemenți, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a declarat că acesta a solicitat transferul la o altă biserică, din Bordeasca Veche, vrând să și păstreze „liniștea sufletească și preoția”.

O asemenea pedeapsă nu a mai fost dată de biserică în țara noastră de câteva sute de ani. Cei excomunicați vor putea reveni în sânul bisericii numai dacă îi vor cere iertare Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei și dacă acesta acceptă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here