GALERIE FOTO: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și Ziua Națională a României, sărbătorite la Monumentul Eroilor din Panciu

0
Vineri, 1 Decembrie 2017, păncenii au sărbătorit Marea Unire din 1918 și Ziua Națională a României în cadrul manifestării organizate de Primăria Orașului Panciu la Monumentul Eroilor.

Evenimentul a debutat cu marșul participanților și al invitaților, pe traseul   Casa Orășenească de Cultură „Mihai Eminescu“ – Bulevardul Independenței – strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor.  Oficialităților locale și județene li s-au alăturat veterani de război, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” și de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, membri ai Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Panciu, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai agenților economici.

După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoți a oficiat un Te Deum, pentru cei care au contribuit la făururea României Mari.

Desăvârşirea unităţii naţionale a reprezentat un ideal care s-a impus, de-a lungul vremurilor, prin eforturi, jertfe şi eroism pe câmpurile de luptă. Au contribuit la Marea Unire, cu fapte de arme și cu propriul sânge vărsat pe fiecare palmă a gliei străbune, și ostașii români din Primul Război Mondial. Pentru fiecare dintre ei, am rostit, astăzi, rugăciuni și am aprins lumânări. Cuvintele sunt prea puține pentru a le mulțumi, așa cum se cuvine, pentru tot ceea ce au făcut pentru noi”, a declarat primarul Iulian Nica.

Edilul-șef a evidențiat dubla semnificație a  zilei de 1 Decembrie: aniversarea Marii Uniri de la Alba Iulia și Ziua Națională a României, despre care a afirmat că „este și trebuie să rămână o zi a bucuriei și a mândriei de a fi români și de a trăi într-o țară minunată”.

„Ziua Națională a României este ziua tuturor celor care simt și gândesc românește. Tocmai de aceea, se cuvine să ne gândim și la românii care, deși sunt acum departe de patrie, o poartă în inimi cu dragoste și dor! De ziua noastră, să avem gânduri bune pentru viitorul nostru și al copiilor noștri! Să rămânem întotdeauna uniți, să ne păstrăm identitatea națională, să muncim pentru România și să o reprezentăm cu cinste, oriunde am merge! Nu în ultimul rând, să nu uităm că, și la nivelul comunității noastre, doar uniți vom fi puternici și numai astfel vom reuși să facem din orașul Panciu ceea ce ne dorim cu toții: un oraș civilizat, modern, demn de secolul XXI!”, a afirmat Iulian Nica.

La manifestare au mai luat cuvântul generalul (r) Gheorghe Rogoz, președintele Asociaței Națioanale a Veteranilor de Război – Filiala Panciu și profesorul de istorie  Mihai Adafini. Aceștia au prezentat etapele înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembre 1918 și au elogiat ostașii care au luptat în Războiul pentru Reîntregirea României.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan,  fost transmis păncenilor de către vicepreședintele Dănuț Cristian.

„Astăzi, sărbătorim Ziua Națională a României și pe românii care, de-a lungul timpului, au pus cărămidă cu cărămidă la temelia României de azi. Astăzi, de 1 Decembrie, ca și în fiecare zi, haideți să fim uniți și solidari! Hadeți să fim mândri că suntem români! Doar astfel putem construi țara pe care o visăm! Trăiască România Mare! Trăiască România Puternică!“, a transmis președintele Marian Oprișan.

Festivitatea dedicată Zilei Naționale a României s-a încheiat în acordurile Imnului Eroilor cu depunerea coroanelor de flori din partea următoarelor instituții: Consiliul Județean Vrancea, Primăria și Consiliul Local Panciu; Asociația Veteranilor de Război – Filiala Panciu, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, Liceul Teoretic „Ioan Slavici“, Poliția Orașului Panciu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea – Stația de Pompieri Panciu, Plutonul 2 Jandarmi Panciu, Spitalul Orășenesc Panciu, SC CUP SA – Sucursala Apă – Canal Panciu, Consumcoop Panciu, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Sf. Ioan” Panciu. De asemenea, au depus coroane de flori și reprezentanții Oragnizațiilor Locale PSD și PNL.

La evenimentul dedicat Zilei de 1 Decembrie au participat și deputații Rodica Boboc și Dragoș Bîrlădeanu. Parlamentarul de Vrancea a felicitat administrația locală pentru realizările obținute în anul 2017 și le-a urat păncenilor un 2018 cu multă sănătate, bucurii și împliniri.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here