GALERIE FOTO: Scenariu apocaliptic. Vezi cum s-a desfășurat simularea de inundații de la Biliești !

0
414

isu exercitiu biliesti3 - GALERIE FOTO: Scenariu apocaliptic. Vezi cum s-a desfășurat simularea de inundații de la Biliești !

Mai multe persoane au fost evacuate, altele au fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, un cioban a rămas izolat pe o insulă formată în mijlocul râului Siret, o altă persoană era în pericol de înec, iar nivelul apei a depăşit cota de inundaţie, fiind necesară constituirea unor diguri suplimentare au fost principalele situaţii simulate în cadrul unui exerciţiu desfăşurat joi, 17 septembrie a.c. la nivelul comunei Bilieşti.

Acesta este scenariul după care s-a desfășurat joi simularea de inundații pusă la cale la Biliești de conducerea ISU Vrancea

 Conform scenariului, la începutul lunii septembrie au căzut precipitaţii peste pragurile critice în zona superioară a barajului Movileni şi pe raza comunei Bilieşti, fiind introdus codul roşu pentru această zonă. Urmare a precipitaţiilor căzute, s-au format unde de viitură pe râul Siret şi afluenţi, înregistrându-se creşteri foarte mari de debite şi niveluri care au condus, în dimineaţa zilei de 17 septembrie, la depăşirea cotelor de inundaţie. În urma deversării unei mari cantităţi de apă din barajul de acumulare Movileni, exista probabilitatea ca aceasta să treacă peste digul din imediata apropriere a comunei Bilieşti şi să inunde obiectivele economice situate pe malul râului Siret. La nivelul localităţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă şi a dat dispoziţii serviciilor voluntare pentru înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor şi a viiturilor create pe râul Siret. De asemenea, s-au organizat punctele de primire – repartiţie în caz de inundaţie, punctele de adunare – îmbarcare şi de îndrumare a populaţiei către acestea, fiind instalată tabăra de sinistraţi la Biserica Sasu.

Astfel, au fost evacuate peste 40 de persoane care se aflau în şcoală, elevi, cadre didactice şi personal auxiliar. În urma evacuării, un elev a suferit un atac de panică, fiind preluat de un echipaj SAJ Vrancea. Un alt elev s-a rănit şi a rămas blocat în una din clase. Echipa de căutare salvare din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani l-au  evacuat în afara unităţii de învăţământ, unde a fost preluat de echipajul SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale specifice.

În cadrul altei situaţii tactice, membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bilieşti, în cooperare cu personalul I.S.U. Vrancea şi I.J.J. Vrancea au acţionat pentru construirea unor diguri de protecţie în zona balastierelor aflate în imediata vecinătate a râului Siret, în dreptul localităţii. Personalul S.G.A. Vrancea a acţionat pentru întărirea digului de protecţie în zonele în care acesta este traversat de drumurile comunale din localitate.

Din cauza deversărilor din lacul de acumulare Movileni, un cioban a rămas izolat cu oile pe o insulă, neputând reveni pe mal. Astfel că, un echipaj cu barca pneumatică din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud a intervenit pentru transportarea acestora în siguranţă pe mal.

Totodată, la dispeceratul comun ISU-Ambulanţă s-a anunţat că în albia râului Siret s-a observat o persoană în pericol de înec. Echipajul de scafandri a intervenit pentru salvarea acesteia din mijlocul apei, iar echipajul SAJ Vrancea i-a acordat primul ajutor medical.

Exerciţiul a urmărit, în principal, acţiunile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea şi ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bilieşti, pentru înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei, precum şi acţiunea întreprinsă în scopul limitării şi înlăturării urmărilor inundaţiilor în aval de barajul Movileni, provocate de avarierea acestuia, în cooperare cu forţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, formaţiuni tehnice specializate de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, S.C. Hidroelectrica S.A., S.C. Electrica Muntenia Nord S.A.

isu exercitiu biliesti2 - GALERIE FOTO: Scenariu apocaliptic. Vezi cum s-a desfășurat simularea de inundații de la Biliești !

isu exercitiu biliesti1 - GALERIE FOTO: Scenariu apocaliptic. Vezi cum s-a desfășurat simularea de inundații de la Biliești !

isu exerciriu biliesti5 - GALERIE FOTO: Scenariu apocaliptic. Vezi cum s-a desfășurat simularea de inundații de la Biliești !

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here