Guvernul Orban vrea să resusciteze centrele de permanență

0
126

Centrele de permanență, în care medicii de familie acordă servicii medicale pacienţilor din mediul rural, vor fi reînființate. Cel puțin așa susține senatorul PNL de Vrancea, Cătălin Toma, care a declarat într-o conferință de presă că până la momentul în care spitalele regionale vor fi gata, centrele de permanență pot asigura un act medical de bază, în regim de urgență. Funcţionale în marea lor majoritate începând cu 2011, atunci când s-a luat decizia desființării unor spitale pe motiv că nu ar fi performante, centrele de permanență au reușit să degreveze sistemul de urgenţă de o parte din cazurile care ajung la camera de gardă prin 112. La sfârșitul anului 2018, Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementa desființarea acestor centre de permanență.

“Încercăm să găsim soluții în ceea ce înseamnă dezvoltarea și asigurarea de servicii medicale în România și implicit în Vrancea. Avem suportul ministrului Sănătății, dr. Victor Costache și a ministerului pe care acesta îl conduce pentru a găsi soluții de a asigura înființarea unor centre de permanență. Există un proiect, un proiect care are trei laturi: pe termen scurt, mediu și lung. (…) Înființarea acestor centre de permanență are în vedere preluarea unor spații care au fost lăsate ți care pot asigura servicii medicale”, a spus senatorul PNL, Cătălin Toma.

Centrele de permanență sunt acele locuri în care medici de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Dacă se respectă structura proiectului anterior, consultaţiile şi tratamentele vor fi gratuite şi se vor aplica oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

“În momentul acesta toată lumea vorbește despre spitale regionale. Este un aspect extreme de important care trebuie dus la îndeplinire. Aceste spitale regionale se vor construi într-un an, doi, trei? Există riscul ca acestea să fie construite în 10 ani. În perioada aceasta, în care finanțăm aceste spitale regionale, ce facem cu pacienții pe durata aceasta? În perioada aceasta trebuie să asigurăm servicii medicale de bază. Pentru că, până ajunge omul de la Andreiașu la Focșani se pot întâmpla multe. Aceste centre de permanent pot fi înființate. (…) Intenția este ca oamenii să beneficieze, ca timp mă refer, cât mai repede de servicii medicale”, a mai completat Cătălin Toma.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here