Imagini șoc! Câini vagabonzi, ajunși hrană pentru lupi!

0

Camerele de monitorizare amplasate în Munții Vrancei în cadrul proiectului WOLFLIFE au surprins o imagine cu un lup care le duce puilor la vizuină un…cap de câine. Potrivit studiilor, 12% din dieta lupilor este reprezentată, pe timpul verii, de câinii hoinari. Specialiștii consideră “Unul dintre lupii monitorizati de noi cara in gura, catre vizuina puilor, un cap de caine. Adesea studiile realizate in proiectul WOLFLIFE au aratat ca in dieta lupilor, cainii hoinari sau cei de la stana au o pondere care depaseste 12% pe timpul verii. Se pare ca managementul cainilor hoinari in Romania este mai mult pe hartie atata timp cat au devenit resursa semnificativa pentru o specie salbatica! ”, a scris pe Facebook Silviu Chiriac, unul dintre specialiștii implicaí în proiectul WOLFLIFE.

Postarea conține o serie de date interesante despre dieta lupului și dezvăluie că, contrar a ceea ce învățăm cu toții la școală, lupii nu sunt exclusiv carnivore, ci se hrănesc și cu fructe de pădure.

“Lupul este un prădător tipic, oportunist şi adaptabil care se hrăneşte cu ceea ce este disponibil sau accesibil în habitatul în care trăieşte. De regulă, consumă ungulate sălbatice acolo unde acestea sunt abundente, dar se poate orienta si către ungulate domestice sau alte resurse de hrană (mamifere de talie mică, fructe de pădure sau chiar deşeuri) acolo unde habitatul este puternic antropizat. Capacitatea mare de adaptare le permite să reacţioneze eficient la schimbările condiţiilor de habitat şi ale celor climatice (severitatea iernii, grosimea stratului de zăpadă), astfel că tipul de hrană preferată, într-o anumită zonă, poate varia de la un sezon la altul sau de la un an la altul. În habitatele naturale, unde pot fi disponibile mai multe specii de ungulate sălbatice, lupii preferă prada care presupune consumul cel mai scăzut de energie în procesul de urmărire-captură-consum, raportat la energia câştigată în urma consumului. Caracteristicile habitatului, corelate cu abundenţa şi diversitatea speciilor de ungulate sălbatice sunt factorii principali care influenţează dieta lupului. Studiile desfășurate în de noi in Munţii Vrancei, in zona Madaras si Herculian au arătat că dieta lupului se bazează pe ungulate sălbatice atât iarna (91-94% din total biomasă consumata), cât şi vara (63-80% din total biomasă consumata). Între speciile de ungulate sălbatice, mistreţul este specia cea mai abundentă, fiind cu precădere selectat. Ungulatele domestice apar în proporţii scăzute (iarna 1.8-2.1%, vara 6.1-12.9%), iar în timpul verii poate fi observată o creştere semnificativă a prezenţei câinelui în dieta lupului (iarna 4-5%, faţă de vara 12-21%”, scrie pe pagina WOLFLIFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here