Mărmureanu: România ar putea fi lovită de un cutremur de intensitate mare

0
303

marmureanu cutremur vrancea - Mărmureanu: România ar putea fi lovită de un cutremur de intensitate mare

Analizele statistice ne spun că odată la un secol se produc două cutremure cu o magnitudine mai mare de 7 grade. Specialiștii în seismologie nu știu exact când va fi lovită România de un cutremur mare, însă aceștia se așteaptă ca în perioada următoare un seism cu o intensitate foarte mare să lovească din zona seismică Vrancea.

„Ăsta care va fi va fi mult mai adânc. Va afecta mai puţin partea dinspre Bucureşti pot să va spun sigur, pentru că în 1940 a fost cutremur adânc 150 de km a avut o distribuţie a energiei către nord-est, iar în Bucureşti a căzut acel bloc Carta (n.a. Carlton) şi au mai fost câteva case mici care au încurcat-o, care au căzut, dar blocul carton a fost o proiectare nenorocită pentru că au greşit şi ca proiectare şi ca execuţie. Moldova este o zona care este afectată puternic. Ea şi la 77 a fost afectată, dar mai puţin decât Muntenia. Transilvania nu are nicio problemă, nu a avut treabă cu cutremurele româneşti”, a declarat profesorul Mărmureanu.

Țara noastră ar putea avea probleme serioase, în cazul unui seism de peste 7 grade Richter. Motivul este acela că multe dintre clădirile construite în ultimii ani sunt vulnerabile unei mișcări tectonice de amploare.

„Proiectarea în România este o problemă pentru că sistemul de control şi verificare este cumva de multe ori deficitar. După 1990 foarte multe companii din România şi din străinătate au proiectat structuri sau clădiri, dar folosind programe de calcul pentru cutremure de suprafaţă cum este cel de acum din Nepal, şi nu pentru cutremure foarte adânci care înseamnă cu totul altceva. Sunt foarte mulţi constructori care de fapt nu sunt constructori, sunt nişte oameni care umblă după afaceri şi aici e o problema oamenii trebuie să se trezească când dau un ban pe ce dau. Cutremurul e cel care îţi da verdictul dacă ai făcut sau n-ai făcut bine. În Bucureşti dacă facem o analogie nu ai voie să construieşti o clădire că o trestie să o bată vântul în toate părţile pe când în Focşani e invers”, a adăugat profesorul.

Seismologul a dat și câteva detalii despre cum ne putem proteja în caz de cutremur și care este perioada care ne poate salva chiar viața:

„În momentul în care un om simte în casa lui o mişcare pe verticală puternică, urmează în următoarele maximum 15 secunde mişcarea pe orizontală care este cea mai puternică pentru că de fapt este acelaşi cutremur, doar că sunt alte unde sunt unde care sunt pe orizontală. Trebuie să ştie populaţia că are timp între momentele astea să îşi găsească un loc în casă„.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here