Monumentul Maiorului Gh. Pastia a fost clasat de Ziua Culturii Naționale

0

În ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 Iași organizată pe data de 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, a fost avizată favorabil propunerea de clasare în grupa valorică B a Monumentului funerar ”Maior Gh. Pastia”.

Documentația de clasare înaintată Comiziei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5, Iași de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a fost realizată prin grija Primăriei municipiului Focșani, de către un expert atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Procedura de clasare, declanșată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în anul 2017, va continua la Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice unde, în urma avizului favorabil, Monumentul funerar ”Maior Gh. Pastia” va fi introdus pe Lista Monumentelor Istorice.

Astfel, memoria celui mai important filantrop focșănean din secolul XX își va ocupa locul în Patrimoniul Cultural Național, monumentul funerar urmând să beneficieze, permanent, de protecție, conform Legii 422/2001. Monumentul funerar ”Maior Gh. Pastia” are încărcătură și semnificație memorial-simbolică pentru municipiul Focșani și este ridicat în Cimitirul Sudic în memoria celui care – sub deviza “Nimic pentru mine, totul pentru neam și cultura lui” – și-a cheltuit averea și a finanțat construirea celor două așezăminte culturale emblematice ale municipiului Focșani: ”Teatrul Municipal” și ”Ateneul Popular”, monumente istorice clasate în Patrimoniul Cultural Național.

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here