Noile măsuri de relaxare anunțate de Guvernul României | Se redeschid piscinele și casele de pariuri. Deocamdată, grădinițele și afterschool-urile rămân închise

0
336

Premierul Ludovic Orban a anunțat la finele săptămânii trecute noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare începând de luni, 15 iunie. De asemenea, Guvernul a anunțat că va decide prelungirea stării de alertă la începutul acestei săptămâni. În Hotărârea de guvern prin care sunt relaxate anumite măsuri restrictive din starea de alertă se numără redeschiderea mall-urile. De asemenea, românii care se întorc în țară din anumite țări nu vor mai fi nevoiți să stea în izolare la domiciliu. Este vorba despre țări precum Bulgaria, Grecia și Austria, acolo unde rata de infectare cu coronavirus este mai mică, respectiv are un coeficient de sub 5, în baza unei  evaluării a Institutului Național de Sănătate Publică. De asemenea, cursele aeriene către și dinspre aceste țări vor fi reluate. Cât privește autoizolarea la venirea din aceste țări, condiția este ca durata de ședere să nu depășească 14 zile. „Dacă sunt români care se duc într-un sejur de șapte zile în aceste țări, ei nu vor mai trebui să stea în izolare la întoarcere”, a explicat premierul.

Tot din 15 iunie vor fi deschise mall-urile, cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă din interior. Cu toate că inițial s-a discutat ca grădinițele și afterschool-urile să fie redeschise începând cu data de 15 iunie, Ministrul Educației a hotărât duminică seară că aceste unități de învățământ nu pot fi deschise decât în momentul în care există normele de aplicare. Ministerul Sănătății va fi cel care va trebui să prezinte regulile ce vor trebui respectate.

O nouă măsură de relaxare vizează numărul de participanți la petrecerile private. Astfel, dacă organizăm o petrecere privată în spațiu închis, numărul maxim de persoane prezente poate fi de 20. În cazul evenimentelor private din spațiile deschise, acestea pot fi organizate cu participarea unui număr de maxim 50 de persoane.

De la aceeași dată vor fi permise și activitățile în piscinele exterioare și tratamentele balneare. Vor fi reluate activitățile pentru jocurile de noroc, vor fi redeschise casele de pariuri și Loteria Română. În schimb, sălile de jocuri din mall-uri rămân închise, la fel și cinematografele, locurile de joacă și restaurantele, dacă acestea nu sunt în spații deschise. În plus, vor fi permise activitățile fizice desfășurate în grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până în prezent.

Textul Hotărârii de guvern prin care de la 15 iunie se relaxează anumite măsuri restrictive din starea de alertă:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

(2) Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activități medicale.

Art.3 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. (2) Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Art.7 (1) Se reiau activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. (2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite: a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepția celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe minime de 2 metri între mese și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii la o masă. b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătăți.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, în baza căruia își pot desfășura activitățile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Art.11 Se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here