Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piață

0
357

Producătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta sute de mii de pacienţi. Explicația lor este că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30 de procente.

Pacienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente. Practic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piață 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar și 19 pentru afecțiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie și oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

Ministerul Sănătăţii spune că are soluţii pentru o eventuală criză a medicamentelor.

„Există cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să intervină în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale”, a precizat Ministerul Sănătății.

Pe 1 martie va fi momentul adevărului. Atunci producătorii ori depun dosarele pentru noile preţuri scăzute, ori scot medicamente de pe piaţa românească.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here