Principalele tendințe care apar pe piața de credite în România

0

Piața creditelor este o parte a pieței financiare și se referă la tranzacții de credit. Este vorba despre negocierea și încheierea unor tranzacții de împrumut între creditori și debitori. Scopul creditorului este de a-și învesti capitalul în mod cât mai profitabil. Creditele tranzacționale pe piața creditelor diferă, nu sunt uniforme.

O parte din această piață a creditelor este dominată de împrumuturile personale, de exemplu de împrumuturile în rate. Oameni sunt interesați de împrumuturile personale mai ales când acestea au ratele scăzute la dobânzi. Ei au anumite cheltuieli la care vor să facă față și de aceea preferă să obțină bani rapid fără garanție. Astfel de cheltuieli pot fi pentru: achiziționarea unui televizor, a unor piese de mobilier, plecarea într-o călătorie, cumpărarea de medicamente, realizarea unei intervenții medicale pentru a-și restabili starea de sănătate, etc. Cei care doresc un astfel de împrumut pot face un credit doar cu buletinul prin Monily și astfel vor obține banii în aceeași zi.

Pentru a aplica pentru un împrumut personal nu este bine chiar să se grăbească, ar trebui să se informeze mai întâi, să afle date complete cu privire la dobânda DAE, ratele dobânzii curente oferite de diferite companii și site-uri de credite online. O comparație corectă ajută foarte mult, astfel potgăsi oferta potrivită conform nevoilor și stilului de viață pe care îl au. Ei pot vedea oferta variată de credite rapide online doar cu buletinul pe:http://www.credix.ro/credit-cu-buletinul/, unde sunt cele mai avantajoase condiții, iar dobânda este 0%. Creditele sunt aprobate rapid, în doar 15 minute, sumele fiind de până la 5000 RON.

Potrivit unui studiu recent, în țara noastră mai mult de 60% dintre români au declarat că au credite. De asemenea o parte semnificativă din populația țării, în jur de 37% au cheltuieli lunare obligatorii la fel cu venitul încasat. Majoritatea dintre români au încredere în bănci, un procent de 83% consideră că ar face împrumuturi la bănci dacă ar fi necesar. În cazul în care băncile ar refuza să le acorde împrumutul, probabil ar apela la instituțiile financiare non-bancare.

bani in portofel - Principalele tendințe care apar pe piața de credite în România

Nivelul de sărăcie în România este mare. Majoritatea angajaților care lucrează în privat au salariul minim pe economie, sau câștigă puțin mai mult, o parte dintre ei au salariul mediu pe economie.

Conform regulilor de creditare care au fost stabilite deja de BNR, de la 1 ianuarie 2019, gradul de îndatorare total nu va putea depăși 40%. El se stabilește ca pondere a obligațiilor lunare totale de plată. Acesta se va determina din credite sau finanțări rambursabile.

O excepție apare în cazul investițiilor imobiliare, pentru acordarea primului credit în vederea cumpărării unui imobil, aici nivelul maxim al gradului de îndatorare nu va depăși 45%. Este vorba despre persoanele care nu deținut un imobil și care urmează să cumpere unul pentru a locui în el.

Pentru acordarea creditelor în valută, ponderea obligațiilor lunare de plată nu depășește 20%. Și aici este o excepție, ponderea nu va depăși 25% la acordarea primului credit pentru achiziționarea unui imobil care va fi locuit de debitor, care nu a avut sau nu are un imobil.

BNR a oferit și un exemplu în acest sens, conform noului regulament. O persoană care are venitul net de 3000 RON, de la1 ianuarie 2019 va avea rata lunară maximă de 1200 RON. Dacă este vorba despreo familie alcătuită din două persoane adulte și doi copii, în care venitul total este de 5000 RON net lunar, de la 1 ianuarie 2019 rata lunară maximă va fi de 2000 lei.

Banca a dorit protejarea populației cu venituri medii, respectiv îmbunătățirea capacității de plată. Potrivit BNR regulile sunt mai permisive în ceea ce privește achiziționarea primei locuințe în care va locui debitorul. Alte avantaje urmărite: reducerea birocrației bancare, simplificarea accesului la credite pentru persoanele fizice și altele.

Concluzia este că BNR a limitat gradul de îndatorare, regulile s-au aplicat din data de 1 ianuarie 2019. Acesta este de 40% din venitul net în cazul creditelor în lei și de 20% la creditele în valută. Rata de îndatorare maximă pentru creditele în vederea achiziționării primei locuințe a crescut cu câteva procente. Condiția este ca debitorul să nu dețină niciun imobil și să stea în locuința pe care o va cumpăra.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here