Proiect: Firmele cu profit de peste 1 milion de euro vor plăti o taxă de solidaritate de 1% pentru pensiile mici

0

O propunere legislativă depusă în această săptămână la Senat şi semnată de doi senatori independenţi prevede ca toţi agenţii economici care au o cifră de afaceri de peste un milion de euro să plătească, anual, o taxă de solidaritate în valoare de 1% din profit pentru pensionarii ale căror pensii sunt mai mici decît salariul minim pe economie, potrivit News.ro

Sumele strânse din această taxă de solidaritate, care se va plăti anual de către agenţii economici plătitori de impozit pe profit, vor fi utilizate pentru creşterea cuantumului tuturor pensiilor mai mici decât salariul minim pe economie, prevede proiectul iniţiat de senatorii Ioan Ghişe şi Alfred Laurenţiu Antonio Mihai.

Normele metodologice se stabilesc la trei luni de la intrarea în vigoare a legii, prin hotărâre de Guvern, potrivit proiectului de lege.

Senatorii iniţiatori precizează în expunerea de motive că, în  prezent, categoria persoanelor cele mai defavorizate sunt pensionarii, care nu dispun de surse alternative de finanţare, fiind şi categoria cea mai vulnerabilă la efectele recesiunii economice.

În România, circa jumătate de milion de pensionari primesc pensia minimă garantată de stat, în cuantum de 400 de lei. Din sumele colectate, se vor putea mări, proporţional, toate pensiile al căror cuantum este inferior salariului minim pe economie.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, urmând a intra în dezbatere acestuia, în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here