PROIECT: Permisul auto categoria B va putea fi folosit şi pentru motociclete ușoare

0
677
Doi deputați au inițiat o propunere legislativă care prevede că permisul de conducere pentru categoria B să poată fi folosit și pentru conducerea motocicletelor care au o capacitate cilindrică până la 125 cm3, dacă persoana respectivă are 24 de ani şi permis categoria B de cel puţin doi ani.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost iniţiată de către deputaţii PSD Gabriel Petrea şi Alexandru Rotaru.

„În România legislaţia actuală nu prevede niciun amendament care să vină în sprijinul posesorilor de permis categoria B, în vederea obţinerii permisului categoria A1 mai facil. Aceste amendamente sunt specifice fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi se stabilesc local. Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane şi imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roţi, obligă la propunerea de soluţii alternative pentru asigurarea unei mobilităţi urbane optime la nivelul populaţiei. Sprijinirea utilizării de motociclete uşoare prin facilitarea obţinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluţiile alternative pentru asigurarea mobilităţii urbane”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, citată de Mediafax.ro.

Inițiatorii fac comparație cu alte țări europene și spun că măsura va duce la fluidizarea traficului. Astfel, proiectul legislativ prevede completarea legii cu următorul articol:

„După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi permisul categoria B obţinut cu cel puţin doi ani în urmă”, potrivit iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere şi vot, fiind prima Cameră sesizată.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here