Protest în Focșani, pe 9 mai, împotriva defrișării pădurilor

2
405

Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.

Nici Focșaniul nu va fi ocolit de protestul care va avea loc în peste 15 localități din țară. Asociația pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” a demarat deja procedurile pentru organizarea acestui eveniment denumit generic: S.O.S. Salvați Pădurile! Împotriva despăduririlor abuzive!

Manifestarea va avea loc în Piața Unirii din Focșani, începând cu orele 16:00, chiar de ziua Europei, zi care va fi serbată și în municipiul nostru.

11169615 842505129137384 7169491804373961323 o 1024x459 - Protest în Focșani, pe 9 mai, împotriva defrișării pădurilor

”Pentru a protesta vom ieşi în străzi, mai exact în centrele oraşelor, pentru a ne face auziţi şi pentru a opri această desfrânare a celor care nu ştiu să se oprească! Nu avem dreptul de a ne projeta ţara, ci avem OBLIGAŢIA de a o face! Cu fiecare generaţie care trece fără ca să acţionăm, facem câte un PAS URIAŞ înspre FALIMENT. Un faliment care se datorează celor care au ştiut ce se întâmplă dar care au stat şi DOAR au privit! Trebuie să luăm în considerare DEZASTRUL făcut de AUSTRIECI şi NEMŢI în România. Au tăiat cantităţi enorme de lemn. Anual austriecii taie păduri în România, în valoare de 2 miliarde de Euro. Dacă nu luam iniţiativă cu un protest PAŞNIC, România va fi supusă deşertizării, inundaţiilor şi sărăciei. Trebuie să fim uniţi! Bavaria, care este motorul economiei germane, cel mai dezvoltat land federal, are 55% suprafaţa împadurită, adică este loc şi pentru a trăi, şi pentru a face bani, şi pentru a avea pădure. România în schimb, o ţară cu densitatea a populaţiei mică, fără industrie prea mare îşi taie pădurile într-un ritm ucigător (mai avem doar 26% suprafaţă împadurită faţă de 35% cât era în ’89). În rimtul acesta, în maxim 10 ani, solul din sudul României o sa devină nisipos, iar întreaga climă o să se schimbe… România trezeşte-te!!! Un refuz la acest eveniment e un pas înspre pierderea propriei case, ecosistemul în care trăim!”, este mesajul postat pe facebook de Ovidiu Dobrotă, unul din inițiatorii acestui protest.

Loading...

2 COMENTARII

 1. REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.
  OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
  Varianta scurta:
  1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !
  1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
  1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
  1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
  1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
  1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
  1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.
  2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !
  2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
  2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
  2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
  2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
  2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
  2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
  2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
  2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.
  3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !
  3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
  3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
  3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
  3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
  3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
  3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
  3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
  3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
  3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).
  CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

 2. Problema cu microhidrocentralele este mai stringenta. Daca continua asa, in doi ani toate raurile de munte din Carpatii Romanesti vor fi exterminate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here