Îndrăznește să fii informat!

vineri, 29 martie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_img
    AcasăActualitateReprezentanții DSP și-au făcut curaj și au mers în control la spital. Instituția amenință cu „măsuri...

    Reprezentanții DSP și-au făcut curaj și au mers în control la spital. Instituția amenință cu „măsuri și recomandări”

    Direcția de Sănătate Publică Vrancea a anunțat aseară că nu se mai poate! Înțelegem că directorul executiv al instituției a aflat că poate face și controale pe linie sanitară, în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, așa că și-a trimis subordonații pentru câteva verificări la subsolul unității medicale. Aceasta după ce luni și marți au apărut informații și fotografii trimise chiar de spital, în care cineva de acolo – nu se știe cine – arăta cu degetul înspre managerul suspendat Constantin Mîndrilă, care nu a mai călcat prin unitate din ziua în care a fost înlocuit, 13 aprilie. Între timp au venit alte două conduceri de top – militară și… stomatologică, dar abia luna aceasta a coborât cineva la subsol! Una peste alta, DSP Vrancea a primit semnalele trimise prin intermediul comunicatului neasumat de vreo ființă vie din spital, așa că ieri „o echipă de control a declanșat o anchetă, în legătură cu modul de depozitare a materialelor și medicamentelor în subsolul unității spitalicești focșănene”. N-au terminat specialiștii încă ancheta, pentru că totul trebuie făcut temeinic, inclusiv azi. După, vom afla cu toții cine se face vinovat, pentru că DSP Vrancea avertizează că va veni cu „măsuri și recomandări”.

    Ancheta se desfășoară pe parcursul a două zile, specialiștii DSP Vrancea verificând neregulile care au fost semnalate, atât de presa locală cât și de cea națională. Echipa a constatat că într-adevăr materialul sanitar era depozitat într-un spațiu total inadecvat, insalubru, care nu respecta normele de igienă și cele sanitare. O altă neregulă constatată a fost că personalul angajat în gestionarea spațiului respectiv, în momentul în care a identificat prezența vectorilor, avea obligația să sesizeze Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM), lucru care nu s-a întâmplat. Echipa de control a DSP Vrancea a găsit materiale sanitare aparținând secției de Dializă, unele aflate în termen de valabilitate, altele expirate. Dat fiind faptul că acestea erau depozitate într-un spațiu neadecvat, toate au devenit inutilizabile. În spațiul de depozitare, gradul de umiditate era ridicat, mucegaiul, prezent peste tot, și lipseau rafturile destinate organizării și dispunerii conforme a materialelor sanitare. Inspectorii sanitari au retras de la utilizare aceste materiale, chiar dacă aveau valabilitate în termen, ele fiind considerate deșeuri medicale.

    Folosirea încăperii improvizate din subsol este o consecință a lipsei spațiului de depozitare de pe secție. Faptul că acest spațiu nu a fost prevăzut în planurile de construcție ale spitalului a determinat o carență în organizarea spațiilor conform prevederilor legale în vigoare. Spațiul aflat la subsolul clădirii spitalului, și așa inadecvat depozitării medicamentelor și materialelor sanitare, avea probleme cu infiltrațiile de apă provenite de la precipitații, iar în ultimul timp o conductă de apă se fisurase și toată apa s-a scurs pe pardoseală. Suplimentar acestor condiții improprii, inspectorii de la DSP Vrancea s-au mai confruntat și cu o obstrucționare a informațiilor, îngreunându-se astfel mersul anchetei pe marginea neregulilor constatate. Responsabilitatea informării nu ar trebui să lipsească, în condițiile utilizării materialelor sanitare, din partea personalului medical, obligat să sesizeze starea de avarie în care se afla spațiul supus acum anchetei.

    Totodată, au mai fost găsite materiale medicale, aflate în gestiunea farmaciei spitalului, dar care, confruntată, de asemenea, cu problema spațiului, a fost nevoită să utilizeze aceeași încăpere inadecvată pentru depozitare. Erau situații când furnizorii le lăsau direct în spațiul insalubru, într-o totală ignoranță din partea celor responsabili a recepționa și gestiona corespunzător marfa primită. Abateri s-au găsit nu numai asupra celor care se fac vinovați de neîndeplinirea normelor de depozitare a materialelor sanitare, dar și de neglijență în îndeplinirea planului de deratizare. Deși unitatea sanitară avea întocmit acest plan, nu s-a aplicat tratamentul pentru că nu a identificat nimeni prezența vectorilor. În aceste condiții, specialiștii DSP Vrancea, odată cu încheierea anchetei, vor dispune măsuri și formula recomandări în vederea remedierii neconformităților constatate”, se arată în comunicatul DSP Vrancea.

     

    spot_imgspot_img
    spot_img

    ARTICOLE SIMILARE

    Contribuabilii care nu utilizează e-Factura nu vor fi sancționați până la 31 mai

    Ministerul Finanțelor extinde perioada în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limită de...

    GALAȚI: Adolescenți cercetați după ce au agresat patru tineri pe stradă. Unul a amenințat cu briceagul

    Doi adolescenţi de 15, respectiv 16 ani sunt cercetaţi de către poliţişti, după ce...

    Femeia care și-a ucis în bătaie fetița, încă 30 de zile de arest preventiv

    Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, minora decedând...

    Costurile de masă și cazare pentru refugiații ucraineni, prelungite până la 30 iunie

    Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin...

    ARTICOLE POPULARE

    ACUM Pompierii acționează pentru stingerea unui incendiu în comuna Paltin

    ISU Vrancea a anunțat că în acest moment două echipe de la Secția de...

    VIDEO Imagini cu mașinile implicate în accidentul de la Urechești

    Se pare că neatenția cel puțin a unuia dintre cei șase conducători auto implicați...

    Incident șocant la școală. Doi elevi, frate și soră, au sărit la bătaie la profesor. Un alt profesor, trântit la podea

    Un incident de o gravitate rară a avut loc miercuri, într-o școală din Bacău....