Școala din Păunești, 154 de ani de la înființare

0

Școala Gimnazială din comuna vrânceană Păunești a împlinit 154 de ani de când și-a deschis ușile pentru prima dată. Unitatea de învățâmânt, care inițial a fost școală de băieți, a fost deschisă, pentru prima dată, în luna octombrie 1865. Reprezentanții școlii au serbat vineri, prima ediție a proiectului educațional „Ziua Școlii Păunești”, care a inclus o scurtă prezentare a istoriei şcolii, diferite întreceri pe clase şi pe şcoli primare, dar şi competiţii sportive cu echipe invitate din comunele vecine, Moviliţa şi Pufeşti.

„Din 1865 până în prezent zeci de mii de copii au învăţat scrisul şi cititul şi au descoperit tainele naturii, ale pământului şi trecutului. Sute de dascăli care au ajuns în comună – dintre care mulţi s-au stabilit aici – au fost nu doar învăţătorii şi profesorii copiilor, ci şi părinţi sau fraţi mai mari, preocupaţi să le arate, inclusiv prin exemplul personal, drumul drept în viaţă, respectul sau cinstea, valori fundamentale ale oricărei comunităţi. Tocmai de aceea a fost demarat, din acest an, proiectul educaţional „Ziua Şcolii Păuneşti” care ar fi bine să continue, la sfârşitul lunii octombrie a fiecărui an, pentru a aniversa o instituţie de învăţământ ce a împlinit 154 ani. Cu acest prilej astăzi s-au reunit pe terenul Şcolii Centru aproape toţi copiii din comună şi dascălii lor. Programul, mai restrâns pentru prima ediţie, a inclus o scurtă prezentare a istoriei şcolii, diferite întreceri pe clase şi pe şcoli primare, dar şi competiţii sportive cu echipe invitate din comunele vecine, Moviliţa şi Pufeşti. Deşi nu rezultatul a fost cel mai important, să spunem că la fotbal, echipa mică de la gimnaziu (clasele V-VI) a fost învinsă după loviturile de departajare de echipa Şcolii Moviliţa, iar echipa mare şi-a luat revanşa învingând clar (7-2) echipa Şcolii Pufeşti. Fiind în număr mare, cu ajutorul copiilor s-a desenat o inimă cât o jumătate de teren în mijlocul căreia s-a scris cifra „154”, iar deasupra ei „Sc. Păuneşti”.  În acelaşi timp s-a dorit să se transmită gândurile bune şi reîntoarcere grabnică la şcoală, acolo unde ştim că îşi doreşte mult să fie, d-nei directoare Frangolea Mihaela, aflată în concediu medical.

scoala paunesti vrancea 1 - Școala din Păunești, 154 de ani de la înființareRevenind la aniversarea şcolii, acest eveniment trebuie să fie un motiv de mândrie şi un imbold pentru dascăli de a se apropia mai mult de generaţiile actuale de copii, atât de diferiţi de colegii lor care au absolvit şcoala pe parcursul anilor, dar la fel de curioşi şi doritori să descopere, să cunoască şi să-şi exprime opiniile, bucuriile sau nedumeririle lor. Iar pentru a păstra legătura între dascălii activi şi cei pensionari, duminică va fi organizată o excursie în atât de frumoasa Ţară a Vrancei. Sperăm să întărim, astfel, o comunitate şcolară tot mai mică, dar încă puternică, din care fac parte elevii, profesorii şi părinţii”, au scris reprezentanții instituției de învățământ pe Facebook.

scoala paunesti vrancea 3 - Școala din Păunești, 154 de ani de la înființare scoala paunesti vrancea 4 - Școala din Păunești, 154 de ani de la înființare scoala paunesti vrancea 5 - Școala din Păunești, 154 de ani de la înființare scoala paunesti vrancea 6 - Școala din Păunești, 154 de ani de la înființare

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here