Serie de CUTREMURE de suprafață, în același loc cu seismul din 22 noiembrie 2014

0
340

cutremur vrancea 2015 - Serie de CUTREMURE de suprafață, în același loc cu seismul din 22 noiembrie 2014

În această dimineață au fost înregistrate două cutremure de suprafață, exact în acceași zonă în care, luni noapte un seism cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a fost resimțit de o parte a locuitorilor din județul Vrancea.

Prima mișcare tectonică a fost înregistrată la ora locală 7:26 și a avut o intensitate de 2,2 grade pe scara Richter, urmată de o a doua, la numai 8 minute distanță, cu o intensitate de 3,2 grade pe scara Richter.

Ceea ce este important de precizat este faptul că, la fel ca seismul din data de 30 iunie, cutremurele înregistrate astăzi de aparatele seismologilor au fost la o adâncime de 22 de km, respectiv 17 km. Cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 10 ani, cu magnitudinea de 5,7 grade Richter, s-a produs în seara zilei de 22 noiembrie 2014. Seismul a fost resimțit violent în majoritatea localităților din apropierea epicentrului, dar și în afara granițelor României. Conform wikipedia, cutremurul a fost resimțit în nordul Bulgariei și în Republica Moldova (chiar Chișinău). Orașele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărășești (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri), Focșani (21 kilometri), Adjud (25 kilometri) și Onești (51 kilometri). Mircea Radulian, șeful INFP, a spus că în zona orașelor Galați și Focșani, deci în apropierea epicentrului, seismul s-a resimțit la o magnitudine de peste 6 grade, din cauza faptului că a fost un cutremur de suprafață (39 km). În Focșani, liniile de comunicații mobile au fost căzute pentru mai bine de jumătate de oră, în Galați, alimentarea cu apă și curent a fost întreruptă în tot orașul iar locuitorii capitalei au tras o sperietură soră cu moartea.

harta cutremur 22 noiembrie - Serie de CUTREMURE de suprafață, în același loc cu seismul din 22 noiembrie 2014
22 noiembrie 2014 – 5,7 grade Richter – Zonele in care a fost resimțit cutremurul

Specialiștii de la Institutul Național de Fizică a Pământului încadrează aceste seisme produse la adâncime mică, drept cutremure crustale. INFP a dat publicității un raport despre cel mai mare cutremur din ultimii 10 ani, produs pe 22 noiembrie 2014.

Fragmente din raportul Institutului:

  • „Regiunea Vrancea este o regiune seismică complexă de convergența continentală , cu cel putin trei unități tectonice în contact: placa Est-Europeană și subplăcile Intra-Alpina și Moesica.
  • Sub – zona Râmnicu Sărat reprezintă o regiune seismică particulară.Activitatea ei seismică se caracterizează prin cutremure crustale de magnitudine moderată Mw <= 5.2 (Radu, 1979), care adesea apar grupat în timp și spațiu, sub forma de secvențe.
  • Hipocentrele sunt situate, în general, la adâncimi între 15 și 40 km, în regiunea de avanfosă din fața curburii majore a Arcului Carpatic. În această regiune, stratul sedimentar atinge cea mai mare grosime (peste 10 km) din întregul sistem al Arcului Carpatic”
  • „Secvența seismică a debutat cu evenimentul din data de 22.11.2014, ora locală 21:14, ML = 5,7 produs la o adancime h= 39 km fiind urmat in decurs de 72 de ore de 75 replici cu M Lmax =3.1. Adâncimile la care s-au produs aceste replici au fost cuprinse între 16 – 47 km.”
  • Cutremurul a apărut ca urmare a deformației tectonice legată de falia activă Peceneaga-Camena„.

Pe data de 7 decembrie 2014, un alt seism a panicat populația. Localizat în aceeași zonă seismică, cu o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter, seismul s-a produs la 40 de km adâncime. Epicentrul a fost localizat la 19 kilometri de Focșani și la 4 kilometri de localitatea Mărășești, la 40 de kilometri adâncime, la fel ca seismul din 22 noiembrie.

Zona seismică mai sus amintită, este capabilă să producă cutremure de suprafață care, din punctul de vedere al seismologilor, sunt mult mai devastatoare decât cele cu o adâncime de peste 90 de km, cum sunt cele produse în zona seismică Vrâncioaia.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here