VIDEO: Ajutor de 1 milion de euro pentru producătorii de vin, care comasează 30 de hectare

0
794

Legea care vine în ajutorul producătorilor vitivinicoli care dețin suprafețe cultivate de viță de vie din soiuri nobile, aproape de implementare. Proiectul de lege a fost votat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților cu unanimitate de voturi. Astfel, toți producătorii care se vor asocia în grupuri sau cooperative agricole pot primi un ajutor de la stat de 60% din valoarea investiției, condiția principală fiind ca suprafața exploatată să fie de minimum 30 de hectare cultivate cu viță de vie din soiuri nobile.

viticultori sl bradului - VIDEO: Ajutor de 1 milion de euro pentru producătorii de vin, care comasează 30 de hectarePreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a mers vineri la Slobozia Bradului pentru a se întâlni cu producătorii vitivinicoli din zonă. Săpunaru a dorit să aducă la cunoștința producătorilor importanța acestei legi dar și condițiile de aplicare a acesteia.

Potrivit lui Săpunaru, principalul avantaj al legii constă în alocarea unui sprijin financiar de 60% din valoarea de investiție, dar nu mai mult de un milion de euro. Având în vedere numărul mare de producători cu suprafețe cuprinse între 0,1 și 5 ha de vie care nu au posibilitatea de a procesa și valorifica eficient producția proprie de struguri, s-a considerat necesar acordarea sprijinului financiar pentru înființarea cramelor moderne ca o măsură a dezvoltării sectorului viticol românesc.

Solicitanții schemei trebuie să îndeplinească și alte condiții, respectiv să dețină și să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul plantațiilor viticole, producția de vin obținută de către membrii grupului de producători sau cooperativei agricole să fie valorificată unitar și nediscriminatoriu de către aceștia și  să nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018, pentru același tip de investiție.

De asemenea, solicitanții trebuie să nu se încadreze în categoria „întreprindere în dificultate”, iar strugurii destinați procesării trebuie să provină din plantații de viță de vie cu soiuri nobile destinate obținerii de vin cu denumirea de origine controlată, vin cu indicație geografică sau vin varietal.

Conform aceleași legi, beneficiarii schemei vor fi obligați să exploateze crama pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile de la data finalizării investiției.

Întâlnirile cu producătorii vor continua în zilele și săptămânile viitoare, pentru ca toți cei care dețin suprafețe cu producție de viță de vie să fie informați despre importanța acestei legi. Cu peste 27.000 de hectare de viță de vie cultivată, județul Vrancea poate deveni un reper economic în piața vinului din România.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here