VIDEO: Focar de hepatită A într-un bloc din Focșani

2
595
blocul iseh sud focsani - VIDEO: Focar de hepatită A într-un bloc din Focșani
Doi copii care locuiesc într-un bloc de locuințe sociale din cartierul Sud au fost dignosticați cu hepatită A. În blocul în care a izbucnit focarul de infecție cu hepatită A locuiesc peste 100 de persoane, în condiții greu de imaginat, cu grupuri sanitare distruse, holuri murdare, geamuri și uși lipsă. La doi dintre copii virusul a fost confirmat, în timp ce la alți 3 se așteaptă rezultatele de laborator.
Locatarii blocului de pe strada Revoluției din Focșani acuză autoritățile pentru modul în care a fost lăsat blocul să ajungă în această stare de degradare. Imaginile surprinse de camerele video sunt înfiorătoare. În clădire există o baie comună, folosită de aproape toți locatarii blocului și care a ajuns într-o stare de degradare inimaginabilă. Prin clădirea insalubră se joacă zi de zi peste 50 de copii, și până la izbucnirea focarului de infecție a fost doar un pas. La rândul lor, autoritățile locale recunosc situația, dar spun că cei care locuiesc acolo nu mențin curățenia.
„Problema de acolo datează de la începutul săptămânii. Sunt dintr-o familie 3 copii, din altă familie 2 copii. La acest moment cercetăm dacă acești copii au frecventat grădinițe sau creșe. Sperăm să nu fi trimis mai departe acest virus de hepatită A. Condițiile de trai de acolo sunt insalubre. Am încercat de mai multe ori să le reparăm instalația de apă și canalizare. La intrarea în bloc a fost nevoie să schimbăm geamurile în fiecare săptămână de două ori. Până la urmă ne-am hotărât să punem uși de tablă. Pur și sipmlu se distruge tot”, a spus viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga.
Pe fir au intrat și autoritățile Direcției de Sănătate Publică Vrancea, care a vaccinat, luni, 16 copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani. La blocul cu pricina s-a făcut și o dezinfecția spațiilor comune, a holurilor și a grupurilor sanitare.
„Sunt două cazuri confirmate internate la secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean. Împreună cu Primăria și Poliția Locală am fost azi (n.r. luni) și am vaccinat 16 copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani. S-a făcut dezinfecția spațiilor comune și am instruit locatarii din acel bloc privind noțiunile elementare de igienă”, a declarat șeful DSP, Cătălin Graur.
Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător). Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni. Vaccinul pentru hepatita A este o metodă eficientă pentru prevenire. Alte măsuri de prevenție includ spălarea mâinilor și gătirea completă a alimentelor.

Loading...

2 COMENTARII

  1. Locatarii blocului de pe strada Revoluției din Focșani acuză autoritățile pentru modul în care a fost lăsat blocul să ajungă în această stare de degradare!!!!!!
    Acum 3 ani le-au facut fatada, geamuri de termopan si toate utilitatile si leprele dracu au distrus blocul in mai putin de jumatate de an. Vindeau geamurile la talcioc!!!! Ar trebui colonizati undeva pe Marte!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here