Intenția MAI de a recruta oameni din surse externe stârnește ample controverse. Ce cred vrâncenii despre asta!

2
1387

Subiectul referitor la încadrarea în rândul polițiștilor a circa 2500 de civili naște controverse peste controverse. Anunțul MAI a stârnit ample discuții atât în barca oamenilor în uniformă, cât și de cealaltă parte a baricadei.

Dovadă stă scrisoarea ce a fost transmisă, pe mail-ul redacției de către o elevă a școlii de Poliție, ce critică, având argumente solide, intenția Statului de a da pe mâna oricui uniforma de om al legii. Odată publicate gândurile viitoarei polițiste, cititorii portalului Jurnal de Vrancea, au comentat pe parcursul întregii zile trecute, cei mai mulți dându-i dreptate tinerei care a avut curajul să critice Ministerul care o va angaja după ce va ieși de pe băncile școlii.

Vrâncenii sunt de părere că pentru a fi polițist ai nevoie de pregătire fizică dar mai ales teoretică, de instruire, ceea ce se poate dobândi doar într-o școală de profil.

”În nici un caz nu sunt de acord cu încadrările directe. Ce să știe să facă cineva luat din stradă și îmbrăcat în uniformă, după un curs de 3 luni?? Noi ne-am mâncat 2 ani prin școlile militare sau de agenți ca să ce?? Să lucrez cu unu’ făcut la apelul bocancilor care nu știe cum îl cheamă nici cu buletinul în mână? Se știe clar ca în MAI este deficit de personal, de ce nu se măresc promoțiile de elevi din școlile MAI? În schimb se preferă încadrarea de personal din surse externe, care știm bine cum se va face. Vrem profesionalism si calitate în MAI dar angajăm la grămadă pe toți care ne ies în cale…”, a comentat unul dintre cititorii Jurnal de Vrancea.

”Copila asta, are dreptate, va vorbesc din proprie experienta. Prioritar se impune incadrarea absolventilor de scoli militare si abia apoi in situatii exceptionale incadrarea din sursa externa si acolo doar in functii neopetative”, a scris un alt cititor. ”Sa puna mana sa invete, sa faca meditatii, sa alerge pana cand isi dau plamanii afara, pentru a deveni politisti. Oare nu s-au saturat de cate probleme au facut „super politistii” incadrati direct in 2005 pe banda rulanta. Sa nu uite sa le dea si grade in functie de vechimea in munca, nu conteaza ca au fost tractoristi, motopompisti, pandari, ori taietori de frunze! Respect pentru toti cei care au trecut prin scoala de politie, Campina sau Cluj! Daca se va intampla asta este o mare nedreptate!”, scrie un alt vrâncean.

”Lucrez de 4 ani in sistem si numai in operativ. Am fost repartizat la 200 de km de casa si familie, familie care e compusa din sotie si un copil care urmeaza sa se nasca. Voi credeti ca as fi de acord cu incadrarile directe in care cei incadrati direct vor prinde post in localitatea de domiciliu si mie sa-mi spuna scurt de la Ipj ca nu-mi poate aproba transferu ca nu permite „situatia operativa” ?”, se revoltă un alt cititor de-al nostru la gândul că oricine va putea deveni polițist.

Bineînțeles, ca în orice subiect fierbinte, sunt și persoane care laudă inițiativa Ministerului de Interne de a angaja oameni din sursă externă.

”Pana acum toata lumea se plangea ca in tara asta nu sunt locuri de munca ca suntem nevoiti sa plecam din tara… acum ca se ofera o sansa tinerilor…2500 de locuri de munca bune sau rele… tot va plangeti… asa e romanul vesnic nemultumit… iar politistii si elevii deja incadrati care tot zic de pile si neamuri… ia faceti o rememorare sa vedeti ca si voi tot cu pile ati intrat… u am incercat la politie si am vazut cum mi-am rupt muschii toata vara facand sport si am invatat de am rupt si nu am intrat si un tip cu care de altfel m-am antrenat si care la scris nu s-a pregatit deloc a intrat… Cum? Pai cu bani cu relatii… asa ca voi „incadratilor” acum vorbiti de nedreptate?… stiti vorba aia „Hotul striga hotul”, a scris Răzvan, un cititor Jurnal de Vrancea.

Reamintim, o elevă a scolii de Poliție a reacționat după anunțul făcut de Poliția Română de încadrare în rândurile polițiștilor a 2500 de persoane ce urmează să fie recrutate din surse externe. În scrisoarea venită pe mail-ul redacției ziarului nostru, eleva se întreabă retoric ce se va întâmpla cu cei peste 1500 de elevi care învață în prezent pentru a deveni polițiști. Tânăra nu este de acord cu decizia Ministerului de Interne și vrea să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care se vor descurca în teren cei viitorii polițiști, cu doar trei luni de cursuri, față de cei doi ani de școală de specialitate.

Iată textul integral al scrisorii: „Știam ca țara asta scârțâie din toate încheieturile si ca poate si ministerul in care am ales sa lucrez. Dar, domnule ministru, sunteti om si dumneavoastră… Sau asa ar trebui. In școlile de agenți de poliție din țara sunt aproximativ 1500 de suflete care acum 2 ani au venit cu toata inima sa devină polițiști pe meleagurile orașului propriu. 1500 de suflete din care mai mult de jumătate si-au pierdut nopți la rând învățând ca sa prindă un post cât mai apropiat de casa la absolvire, pentru ca asa se face absolvirea din cate stiu, in ordinea mediilor. N-a contat ca un post mai apropiat de casa înseamnă poate o comuna fără apa calda, o comuna in care asfaltul se înmoaie la căderea ploii. Domnule ministru, noi suntem oameni care in fiecare zi învața cum sa prevină si sa combată faptele antisociale si, chiar si asa, tot întâmpinam dificultăți si suntem putin stângaci la anumite spete. Dar încadrații direct, cum credeți ca s-ar descurca in strada cu doar 3 luni de cursuri, in comparație cu 2 ani ai noștri de școala si viata de cazarma? Cum vor mânui arma dupa doar 3 luni? Cand noi in 2 ani abia reușim sa desprindem calitatile unui bun trăgător? Pentru ca, domnule ministru, nici măcar cartușe alocate nu avem atâtea cate ar trebui. Domnule ministru, pentru ce atât de multă nedreptate? Știați ca printre noi se afla suflete care isi vad familiile doar de sărbători? Pentru ca distanța nu ii ajuta si pentru ca doar weekend-ul este liber? Iar dumneavoastră, ajutați la umplerea sufletelor noastre cu dezamagire, pentru ca la absolvire șansele sa devină si mai mici sa ajungem fiecare acasa, pentru ca de… Încadram direct, din fiecare județ, pentru ca de… Este o măsura excepțională sa completam echipele operative… Dar oare, aceasta măsura nu era si mai excepțională, dupa absolvirea noastră, dupa ce ne asigurați si noua măcar postul acasa sau aproape de casa? Suntem prea lipsiți de experiența si poate nu știm ce sa facem in situația de fata. Dar, oamenilor care va considerați oameni, dragi președinți de Sindicate, domnule Iulian Surugiu, apărați-ne măcar dumneavoastră, asa cum ati aparat mereu viata agenților de poliție, daca cei superiori ierarhic dumneavoastră au uitat s-o facă.”, a scris viitoarea polițistă.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

2 COMENTARII

  1. Toate angajarile sunt cu dedicatie cum a afost si in 2007 in jandarmerie:sotii,frati,veri cumnati etc,iar daca se constata ca sunt iar „prea multi”pe cine dau afara?Tot pe cei cu scoala,ca,deh,nu au „pile”

  2. Asta e din pacate realitatea.Astazi nu ai nici o sansa, chiar daca ai facut niste eforturi pentru a avia o pregatire corespunzatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.