Îndrăznește să fii informat!

joi, 25 aprilie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_img
    AcasăActualitate2016, anul alegerilor locale şi parlamentare

    2016, anul alegerilor locale şi parlamentare

    Anul 2016 aduce două momente electorale importante: alegerile locale şi cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.

    În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii.

    Măsura a fost contestată de unii politicieni, care au susţinut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcţie şi candidaţii cu notorietate, dezavantajând partidele mici şi candidaţii din afara sistemului.

    Până în acest moment, principalele partide nu şi-au anunţat listele de candidaţi, nici măcar în privinţa alegerilor din Capitală. PNL este o excepţie, propunându-l pe europarlamentarul Cristian Buşoi drept candidat la Primăria Generală, în timp ce la PSD vicepreşedintele Gabriela Firea se află în fruntea clasamentului, potrivit unor sondaje interne. În privinţa PSD, deciziile sunt amânate şi din cauza faptului că nu a fost luată încă o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR.

    Social-democraţii se vor reuni, la mijlocul lunii ianuarie, într-un Comitet Executiv Naţional, în care vor lua în discuţie, din nou, colaborarea cu UNPR şi stadiul privind listele de candidaţi.

    În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, din toamna acestui an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

    Diaspora va fi reprezentată în continuare de 4 deputaţi şi 2 senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri. Renunţarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la diminuarea numărului de parlamentari, cu toate acestea propunerea validată de referendumul naţional din 2009 legat de Parlamentul unicameral şi reducerea numărului aleşilor la 300 rămâne pe hârtie.

    spot_imgspot_img

    ARTICOLE SIMILARE

    Biroul Siguranța Școlară al IPJ Vrancea – misiune specială într-un sat de pe Valea Milcovului

    O activitate specială a polițiștilor de la Biroul Siguranța Școlară din această săptămână a...

    Șofer din Pitești prins drogat la volan pe E85!

    Miercuri, 24 aprilie, ora 21:10, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic, pe Drumul...

    Valentin Resmeriță, candidatul PNL la Primăria Focșani, le solicită focșănenilor atenție sporită la vot!

    „Îi invit pe focșăneni să fie pragmatici și cât se poate de critici în...

    Prins beat la volan pe o stradă din Focșani

    Miercuri, 24 aprilie, ora 17:35, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani au oprit în...

    ARTICOLE POPULARE

    ULTIMA ORĂ Forțe importante de poliție moblizate la market-ul Lidl de la fosta autogară Focșani! Intrarea a fost interzisă!

    Potrivit informațiilor pe care le deținem la această oră, forțe polițienești importante și echipe...

    ULTIMA ORĂ Polițist de penitenciar găsit mort la o benzinărie din Focșani

    Din informațiile pe care le deținem la această oră, bărbatul - polițist la Penitenciarul...

    PSD Vrancea a rămas fără candidați la Mărășești și Vânători! Valerică Dorel Chitic și Ionel Lupu, interdicție de a mai ocupa funcția de primar...

    Probleme mari pentru Partidul Social Democrat în două localități din Vrancea. Este vorba despre...