3 cărți din Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea, în patrimoniu national

0
320

Motiv de mândrie pentru Vrancea. Trei cărți din Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea au ajuns să valoreze atât de mult încât au fost declarate patrimoniu national. Este vorba despre „carte folositoare de suflet”, „Istoria Noului Testament” și „Ceaslov”.

„Carte folositoare de suflet” a fost tipărită de Tipografia Mitropoliei Iaşi, în anul 1819, „din îndemnul” şi „cu toată cheltuiala” mitropolitului Veniamin, având toate elementele de identificare ale oficinei de la Iaşi. Cartea a folosit elevilor şcolii moldovene, înfiinţată în anul 1803, la Focşani de Mitropolitul Veniamin, dar şi preoţilor din parohii;

„Istoria Noului Testament” a fost tipărită de Tipografia Mitropoliei Moldovei Iaşi, în anul 1824. Cartea este tradusă din greceşte de mitropolitul Veniamin Costache, traducere încheiată în 29 octombrie 1822. Volumul se vrea a fi „Istoria tinereştii vîrste a lui Iisus”. Volumul a aparţinut unui psalt de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Botoşani, ctitorie a Elenei, fiica despotului sârb Ioan Brancovici şi soţia lui Petru Rareş, domnul Moldovei.

„Ceaslov”, tipărit de Tipografia Mitropoliei Iaşi, în anul 1846, sub oblăduirea mitropolitului Meletie Brandaburul, urmaş al lui Veniamin Costache. Volumul capătă importanţă prin prezenţa însemnărilor de proprietate, a însemnării evenimentelor naturale şi politice, cum ar fi ocupaţia străină în Focşani, în timpul războaielor ruso-austro-turce din 1853-1857.

„Clasarea acestor bunuri culturale reprezintă o premieră în Județul Vrancea, aceste cărți vechi românești fiind primele clasate în patrimoniul cultural naţional mobil. De asemenea, facem precizarea că Direcția Județeană Vrancea a propus spre clasare, în categoria „Fond”, încă un volum de carte veche românească, respectiv „Sfintele și Dumnezeieștile Liturghii”. Pe această cale dorim să felicităm Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” pentru grija cu care a conservat cărțile vechi aflate în proprietate și, totodată, să mulțumim Muzeului Vrancei pentru expertizele gratuite realizate”, se arată într-un comunicat remis de Direcția de Cultură Vrancea.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.