38 de ani de la marele cutremur! Suntem pregatiti pentru un nou seism?

0
226

cutremur 300x166 - 38 de ani de la marele cutremur! Suntem pregatiti pentru un nou seism?

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la producerea celui mai mare cutremur din perioada postbelică. Pe 4 martie 1977, pămîntul s-a mişcat aproape un minut, magnitudinea seismului fiind de 7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea  şi s-a produs la o adîncime de 94 de km. Peste 1500 de oameni au murit atunci sub dărîmături, iar alte mii au fost răniţi sau au rămas fără locuinţe.

Seismologii spun mereu că oamenii nu trebuie să fie îngrijoraţi, pentru că un cutremur major şi cu urmări la fel de grave ca acela din 1977 nu va avea loc prea curînd. Chiar şi aşa, un seism de pînă în 7 grade este aşteptat, însă nimeni nu poate să-l prezică exact. Cel mult, pot fi făcute estimări, pe baza datelor statistice şi a periodicităţii cutremurelor.

Dincolo de previziunile pe care nu le poate face nimeni, rămîn mărturiile oamenilor care au trăit momentele de coşmar din 4 martie 1977. Momente de care se teme toată lumea şi pe care nimeni nu vrea să le  mai trăiască vreodată. Au fost momente de panică, în care mulţi nu au reacţionat aşa cum trebuie. Iar panica este cea care ne poate pierde. De aceea ce trebuie să învățăm să ne controlăm cât mai bine, pentru că de modul în care reacționăm pot depinde viețile noastre.

Este ceea ce încearcă și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, care în această perioadă au luat școlile la pas, pentru a-i pregăti pe elevi să reacționeze în cazul în care un cutremur s-ar produce în timp ce aceștia se află la școală. Exercițiile de simulare sunt extrem de importante și au fost primite cu entuziasm de toți elevii. Primii care au participat la un astfel de exercițiu au fost elevii Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani, iar simulăriile continuă și în alte școli și licee.

În prezent, zona Vrancea e la fel de activă cum era pe 4 martie 1977. Aproape că nu e zi în care seismografele să nu înregistreze o mișcare telurică, indiferent cît de mică. Mai mult, cutremurele de peste 3 și peste 4 grade pe scara Richter s-au intensificat în ultima vreme. Cel mai mare cutremur produs în județul nostru a avut loc în noiembrie anul trecut. Acesta a avut 5,7 grade Richer și a fost cel mai mare seism înregistrat în țara noastră în ultimii 10 ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here