5 motive pentru a ieși duminică la vot | De ce votul tău este unul important

0
395

Au rămas mai puțin de 48 de ore până când cetățenii sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul de vot. Chiar dacă au trecut 30 de ani de la momentul 1989, dreptul de vot democratic a fost câștigat cu multe sacrificii de către înaintașii noștri, lucru care ar trebui să ne motiveze, indiferent de vârstă, să ieșim la vot. Unii văd acest drept ca o datorie civică, chiar o obligație, alții văd un mod de a arăta clasei politice că sunt cu ochii pe ei. Mai există o categorie de oameni care vor să voteze împotriva unui anume candidat, încurcându-i astfel, calculele electorale. Însă, o categorie importantă este aceea a celor care cred că prin votul lor nu se poate schimba nimic. O să încerc să expun 5 motive argumentate pentru a încerca să-i motivez pe cei care au falsa părere că votul lor nu reprezintă mare lucru.

Nu am cu cine să votez!

Într-o țară ideală, cetățenii au opțiuni clare de vot, argumentate, admirabile. Prin votul lor se simt reprezentați și capătă o încredere sporită în cel ales cu ștampila. Dacă nu te simți reprezentat, imaginează-ți că nu votezi pentru un candidat anume, ci pentru tine, pentru viitorul tău, pentru viziunea ta și pentru ca următorii 4 ani să nu fie lăsați la voia întâmplării. Dacă încercîm să facem o comparație, este exact ca atunci când mergi într-un târg auto să-ți cumperi un autoturism. Ai nevoie de el, dar nu te poți decide la model, culoare, capacitate cilindrică. Ce faci? Îi lași pe alții să aleagă pentru tine? Sau încerci să găsești suficiente argumente și motive să alegi autoturismul pe care îl vei folosi în următorii 4 ani?

Votul meu nu contează!

Dacă luam votul tău separat, nu contează foarte mult. Însă, nu îmi aduc aminte ca un candidat să fi câștigat alegerile la o diferență de un singur vot. Opțiunea ta de vot, luată alături de multe alte sute sau poate mii, poate schimba rezultatul final. Este exact ca atunci când te decizi să pleci într-o vacanță cu un grup mai mare de prieteni. Alegi să pleci la o bere și să lași o parte din gașcă să decidă care va fi locația unde vă veți petrece vacanța? Sau rămâi și încercați, cu toții să faceți cea mai bună alegere?

Nimic nu se va schimba cu votul meu!

Ultimii 30 de ani ne-au arătat că niciun regim politic nu a reușit să ne mulțumească pe deplin și au curs eșecurile politice pe bandă rulantă. Suntem la coada clasamentului în Europa ca dezvoltare, însă un progres există. Dacă este să punem în balanță două lucruri diametral opuse: avem cea mai mică viteză medie pe drumurile patriei dintre toate țările europene, în timp ce viteza la internet este cea mai bună din Europa. Avem foarte mulți specialiști în IT, dar și cel mai mare abandon școlar în mediul rural și în comunitățile sărace. Practic, tot ce e bun în țărișoara asta este umbrit de ceva care trebuie schimbat. De aceea, votul tău ar putea schimba ceva. Votul tău poate conta, sau poate nu. Dar măcar vei fi cu inima împăcată că ai făcut un gest mic, alături de alți oameni care își doresc schimbarea în bine.

Îmi este bine așa cum sunt!

Ai o viață bună. Nu una perfectă, dar una bună, peste medie și peste cele mai pesimiste studii pe care le citești despre România. Ai o viață bună și nu te simți mai prejos decât un cetățean din alte localități mult mai dezvoltate. Într-un cuvânt: Îți este bine așa! Alegerile sunt despre noi toți, nu doar despre mine sau despre tine. Dacă și celor din jurul tău le va fi bine, atunci și ție îți va merge din plin.

Nu poate să mă convingă nimeni!

Un lucru este clar! Nimeni nu îți poate schimba convingerile cu simple îndemnuripe rețelele de socializare sau pe canalele tradiționale de comunicare. Este alegerea ta dacă vei acorda votul unuia dintre candidați sau vei prefera să rămâi impasibil acasă. Dar pentru că faci parte dintr-o comunitate, prin asocierea la un grup, fie ei de prieteni, cunoscuți sau colegi de serviciu te face responsabil și vei simți că votul tău este important, că nu trebuie să trăiești izolat și, la urma urmei, te vei convinge singur că trebuie să votezi pentru binele comun.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.