Prima ninsoare, în Vrancea. Cum se circulă pe șoselele din județ!

0
359

zapada - Prima ninsoare, în Vrancea. Cum se circulă pe șoselele din județ!

Județul Vrancea se află sub cod galben de ninsori. Meteorologii nu au dat greș pentru că luni a căzut prima ninsoare în zona de munte a județului. A nins ziua trecută în zona Tulnici Lepșa, la  Vintileasca dar  și la Soveja iar miercuri omătul a  căzut și în municipiul Focșani, dar și în restul județului. La ora postării acestei știri, în Focșani, e lapoviță, traficul desfășurându-se în condiții de carosabil umed. Caldarâmul este cald astfel că neaua se topește și nu pune mari probleme șoferilor.

Polițiștii spun că în zonele în care a nins mai mult, la munte, zăpada s-a așternut însă nu și pe carosabil. Cum circulația se desfășoară pe carosabil umed, polițiștii recomandă maximă prudență pentru a nu fi implicați în accidente rutiere.

Cum a venit și prima ninsoare, oamenii legii de la Serviciul Rutier atrag atenția, totodată, că trebuie să aveți mașinile echipate cu anvelope de iarnă, în caz contrar amenzile fiind usturătoare.

Montarea anvelopelor de iarnă pe autoturisme provoacă controverse referitoare la data de la care acestea sunt obligatorii. Mulți dintre șoferi au dat dat deja cauciucurile de vară pe cele de iarnă crezând că începând cu data de 1 noiembrie acestea sunt obligatorii.

Codul Rutier stipulează că, în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, fără a preciza perioada. Ordonanța de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1.600 de lei. Mai mult decât atât, în cazul provocării unui accident sau blocaj rutier pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, lipsa anvelopelor de iarnă atrage si suportarea daunelor provocate infrastructurii rutiere și a costurilor de eliberare a drumului.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M și S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.

Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.