Consilierii județeni au fost convocați în ședință de îndată pentru ziua de luni, 26 februarie 2024, la ora 13:00, ședință în care se va vota numele celui care va prelua funcția lăsată vacantă de Cătălin Toma în urma evenimentului nefericit din data de 17 februarie, când președintele PNL Vrancea și al CJ Vrancea a trecut la cele veșnice.
O treime din consilierii județeni în funcție au semnat documentul pentru convocarea ședinței de îndată în care va fi desemnat cel care va prelua atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Asta după ce la nivelul administrației județene a intervenit un blocaj total, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, sau autorizații.
„Având în vedere că desemnarea vicepreședintelui care să exercite de drept atribuțiile președintelui Consiliului Județean Vrancea se va face prin vot secret, ședința se va desfășura cu prezența fizică a consilierilor județeni. (…) Totodată, menționam că, potrivit O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, prezența consilierilor județeni la ședință este obligatorie, cu excepția cazului în care aceștia absentează motivat, situație în care se va anunța prin orice mijloc secretarul general al județului, urmând a se depune dovada motivării absentei (atunci când se impune).”, se menționează în convocatorul publicat pe site-ul CJ Vrancea.
Marți, instituția anunța că fără o ședință de urgență în care să fie ales cel care va prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea, funcționarea Consiliului Județean Vrancea nu este posibilă. „Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea.”, a transmis Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea. Astfel, cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției.
Luni, 19 februarie, Prefectura Vrancea a emis ordinul de prefect privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea. Ulterior, au fost parcurși toți pașii prevăzuți de Codul administrativ care prevede, printre altele, ca atribuțiile președintelui CJ Vrancea să fie preluate de către unul dintre vicepreședinți, cu votul majorității consilierilor județeni.
„Atribuțiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Acest lucru este legal, firesc și reprezintă normalitatea în materie de administrație publică, inițiativa de a se întruni într-o ședință de îndată și de a face o alegere aparținând exclusiv consilierilor județeni.”, se mai menționa în comunicatul CJ Vrancea.
După apariția în mediul online a unor informații care indicau o bătălie între cei doi vicepreședinți, respectiv Ionel Cel-Mare (PNL) și Marian Oprișan (PSD) pentru preluarea conducerii instituției, vicepreședintele Oprișan a ieșit public și a transmis că nu îți dorește să preia locul fostului președinte Cătălin Toma. „Dorința mea este clară: NU doresc să preiau locul fostului președinte Cătălin Toma și atribuțiile de președinte al instituției. Consider că mandatul conferit de cetățeni la alegerile locale din anul 2020 liderului PNL trebuie să fie continuat și dus la sfârșit, în mod natural, de colegii acestuia”, preciza Oprișan în mesajul său. Decizia a venit după mai multe zile în care Marian Oprișan a purtat discuții și a avut întâlniri pentru o eventuală susținere la preluarea funcției de președinte. Cel mai probabil, planurile sale au fost date peste cap de șeful său de partid, Marcel Ciolacu cu care fostul președinte PSD Vrancea nu mai este în relații tocmai bune. De altfel, Marcel Ciolacu a transmis că nu-și dorește blocarea activității în minilegislativul județean lucru care ar trebui să-i responsabilizeze pe aleșii județeni PSD.
La cum arată situația la acest moment, vicepreședintele Ionel Cel-Mare va fi cel care va primi votul majorității din Consiliul Județean Vrancea. Având în vedere că la acest moment numărul aleșilor județeni în funcție este de 30, este nevoie de 16 voturi pentru ca vicepreședintele Ionel Cel-Mare să preia atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea.