A fost semnat contractul de finanțare pentru consolidarea și restaurarea Muzeului Vrancei

0
138

Încă o clădire monument istoric din municipiul Focșani își va recăpăta farmecul de odinioară, după ce va fi restaurată în următorii ani în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Vrancea. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru proiectul ”Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”. Proiectul este finanțat de Uiunea Europeană și are o valoare de 1 milion de euro, din care 950 de mii de euro finanțare nerambursabilă. Consiliul Județean Vrancea va suporta din bugetul județean echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului.

“Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea acestui imobil, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative pentru municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX. În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale și va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii”, se arată într-un comunicat al CJ Vrancea.

Casa Alaci este monument istoric și a fost construită de o familie de târgoveți armeni. Realizată în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX- lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. Perioada de implementare a proiectului este de 66 de luni, iar lucrările ar trebui să fie gata la 31 martie 2022.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here