Activitatea distractivă care îți schimbă în bine structura și funcția creierului. Și specialiștii sunt uimiți!

0
56

Știința a arătat că muzica nu doar schimbă structura creierului, dar îmbunătățește memoria pe termen lung și duce la o dezvoltare mai bună a acestuia pentru toți cei care încep să învețe un instrument. Mai mult, muzicienii tind să fie mai isteți, arată rezultatul mai multor cercetări efectuate la Universitatea din Montreal. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care experții recomandă instruirea muzicală persoanelor care au reacții lente, inclusiv celor în vârstă. Se pare că muzica stimulează creierul într-un mod foarte puternic datorită legăturii emoționale pe care o creezi cu acesta și pentru că, spre deosebire de jocurile menite să facă asta, a cânta la un instrument este o experiență bogată și complexă. Acest lucru se datorează faptului că integrează informații din cele mai importante simțuri (vedere, auz, atingere), împreună cu mișcările fine, care duc la schimbări de lungă durată.

Care sunt acestea?

Scanările cerebrale au reușit să identifice diferența de structura dintre creierul unui muzician și a unei persoane străină de acest domeniu. În timpul investigațiilor, s-a observat ca zona numită corpus callosum, un pachet masiv de fibre nervoase ce leagă cele două laturi ale organului, este mai mare la artiști. De asemenea, zonele care implică abilități de mișcare, auz și percepția vizual-spațială, par a fi mai dezvoltate la profesioniștii care manevrează aparate cu clape.

Inițial, aceste studii nu au putut determina dacă diferențele au fost provocate de pregătirea muzicală sau dacă deosebirile anatomice provin de la predispoziția unora de a fi artiști. În cele din urmă, lucrările au arătat că micuții care luau, timp de 14 luni, lecții, afișau modificări cerebrale structurale și funcționale mai puternice. Aceste lucruri demonstrează că învățarea unui instrument, indiferent că este chitară, vioară, saxofon, diferite tipuri de tobe sau pian, crește volumul de materie cenușie și întărește diferitele regiuni ale creierului. Interesant este faptul că modificarea anatomică în cazul muzicienilor este legată de vârsta la care au început antrenamentele. Nu ar trebui să fie surprinzător, dar cei care au făcut-o devreme au suferit cele mai drastice modificări.

Oamenii de știință au scos la iveală faptul că și perioadele scurte de formare muzicală pot avea beneficii de lungă durată. Un studiu din 2013 a arătat că până și cei cu pregătire muzicală moderată au reușit să-și crească rezistența la orice scădere a auzului legată de vârstă. Experții cred, de asemenea, că muzica ajută la grăbirea procesului de vorbire și în cazul copiilor cu dislexie. Mai mult, învățarea unui instrument în copilărie poate proteja creierul împotriva demenței.

În concluzie, muzica ajunge în părți ale acestui organ în care alte activități nu pot pătrunde. Este un stimul cognitiv puternic care crește creierul într-un mod formidabil, iar dovezile că formarea muzicală îmbunătățește memoria de lucru și abilitățile de vorbire sunt foarte clare. Vestea bună este că poți beneficia de aceste efecte indiferent de vârsta pe care o ai sau de instrumentul care îți este pe plac! (Sursa foto: Shutterstock.com)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.