Aducțiunea cu apă și reparația drumurilor la Costișa sunt prioritare pentru liberali

0
75
Primarul PNL Vasile Petrea: ”Pe 26 mai, printr-un vot pro PNL, vom pune umărul la o absorbție mai mare a fondurilor europene”.

Administrația liberală a comunei Homocea este întotdeauna alături de cetățenii săi, punând în practică proiectele care sunt de importanță vitală pentru localnici. Sătenii din satul Costișa, comuna Homocea, cer ca drumul județean care le traversează localitatea să fie reparat. Pentru alimentarea cu apă la Costișa, proiect derulat cu o fundație caritabilă din Statele Unite ale Americii, lucrările încep luna aceasta.

Cea mai mare problemă a oamenilor de la Costișa este, în acest moment, chiar drumul care traversează această localitate și care, așa cum arată acum, este aproape impracticabil. Doar că, fiind drum județean, acesta se află în administrarea Consiliului Județean Vrancea, așa că autoritatea locală nu poate face, nici dacă ar vrea, vreo intervenție. Anul trecut, s-a încercat o reparare parțială a drumului, prin lucrări de plombare a gropilor din asfalt. Însă, din cauza materialului de proastă calitate folosit, după nici două săptămâni, asfaltul a sărit din gropile abia plombate și nu puțini au fost localnicii care s-au plâns că și-au tăiat cauciucurile sau au făcut pană în gropile cu pricina.

Am primit în mod repetat sesizări despre starea acestui drum. Cetățenii de la Costișa mi-au adus la cunoștință în mod repetat modul în care a ajuns asfaltul, care necesită măcar reparații, deși el trebuie refăcut și modernizat în totalitate. Am adresat Consiliului Județean Vrancea mai multe interpelări, însă nu am primit până la acest moment, niciun răspuns”, a declarat primarul Vasile Petrea.

În schimb, pentru  tot drumul din satul Costișa, autoritatea locală a primit avizul favorabil  din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Încă de anul trecut, preocuparea autorităților locale pentru starea drumurilor din comună s-a concretizat prin depunerea de proiecte și prin solicitarea de finanțări. Prin măsura 7.2, AFIR a declarat eligibil proiectul de modernizare a 7 km de drumuri de interes local, fără finanțare însă, la acest moment. Printre străzile care urmează să fie reabilitate se numără și strada Bisericii Costișa.

Lucrările la aducțiunea cu apă potabilă la Costișa încep luna aceasta

Distanța mare față de restul comunei a impus de la bun început găsirea unei soluții separate de alimentare cu apă a locuitorilor de la Costișa. O soluție la care autoritatea locală a lucrat încă de la preluarea mandatului de actualul primar, Vasile Petrea, a fost construcția unei rețele separate de proiectul județean pentru alimentarea cu apă potabilă. Și, după doi ani în care au fost făcute nenumărate demersuri, solicitări și adrese către instituțiile abilitate ale statului, au fost făcute studii pentru a stabili care soluție este mai bună, lucrările vor începe luna aceasta.

Dată fiind amplasarea satului Costişa, orice proiect pentru alimentarea cu apă a localităţii s-a dovedit a fi extrem de dificil. În urmă cu doi ani, concomitent cu demersurile făcute către instituțiile abilitate ale statului, am început discuţii și cu o fundație caritabilă din Statele Unite, care în final s-a dovedit a fi cea mai bună soluție și care ne va sprijini în realizarea acestei lucrări. Lucrările constau în forare puț, construcție casă de apă, instalație de clorinare și alimentarea pentru populație”, a precizat primarul Vasile Petrea.

Conform proiectului, alimentarea cu apă la Costişa va fi realizată în cadrul unui proiect cu finanţare atât de la bugetul local, cât şi din sponsorizări, în parteneriat cu o fundație caritabilă din Statele Unite, care s-a arătat interesată de proiect şi cu care autorităţile locale au bătut palma pentru finanțarea lucrărilor. Pentru realizarea acestora, bugetul local a contribuit cu 15.000 lei pentru proiectare și 123.000 lei pentru realizarea efectivă, la care se adaugă contribuția partenerului american, de 400.000 lei. (Material comandat de PNL. Realizat de Media Vemo. Cod mandatar financiar: 41190007)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.