ALERTĂ! Peşte cu viermi adus în România din Spania

0
651

Peste 23 de tone de peşte cu viermi a fost adus din Spania în România, autorităţile sanitare veterinare retrăgând până acum de la comercializare 3,8 tone de peşte.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje a fost primită, pe 3 mai, o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziţi a produsului “trunchi  de merluciu congelat” cu origine Spania.

Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din şase loturi, în cantitate totală de 23.060 de kilograme, informează ANSVSA.

În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peşte (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Potrivit ANSVSA, acţiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.

Potrivit unui material informativ privind infecţia produsă de Anisakis Simplex, publicat pe site-ul ANSVSA, anisakidoza umană se caracterizează prin manifestări alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacută).

Boala are o repartiţie mondială, cu focare concentrate în Asia şi Europa de Vest, 90 la sută din cazuri fiind semnalate în Japonia, urmând apoi Germania, Olanda, Spania şi Franţa.

Majoritatea cazurilor au fost asociate consumului de produse tradiţionale din peşte crud, insuficient tratat termic sau marinat care conţine larve infestante.

Simptomatologia debutează cu urticarie pe fond alergic şi ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infecţii gastro-intestinale. Cazurile studiate în Spania descriu simptome clinice evoluând de la angioedeme izolate şi urticarie, până la şoc anafilactic. Alte simptome descrise: gastroenetrita eozinofilică, boala respiratorie ocupaţională, boala reumatică şi dermatita de contact, potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.