Alexandru Lefter, prima nemulțumire ca deținut în penitenciar: vrea să i se schimbe regimul de detenție

0
7010

Alexandru Lefter, fostul inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Focșani, este în „șucăr” cu Penitenciarul Focșani, la doar câteva luni de când a fost închis pentru a-și ispăși pedeapsa de 5 ani de închisoare. Lefter a fost condamnat în iulie pentru luare de mită, într-un dosar deschis în 2015 și în care acesta a și fost arestat pentru câteva luni. În august, Alexandru Lefter a dat în judecată însă Penitenciarul Focșani, după ce unitatea de detenție a decis că trebuie ca, cel puțin câteva luni, să-și execute pedeapsa în regim închis. Însă, chiar dacă spera ca instanța să îi dea dreptate și să îl treacă la regim semideschis, Judecătoria Focșani a considerat că argumentele penitenciarului sunt cele corecte. Și, potrivit hotărârii, Alexandru Lefter va rămâne în regim închis până la anul în martie, așa cum a decis comisia de individualizare a regimului de executare al pedepsei și judecătorul de supraveghere din penitenciar. „Petentul …arată că la momentul individualizării regimului a fost avut în vedere în principal doar criteriul privind durata pedepsei aplicate, celelalte criterii nefiind analizate în mod obiectiv. Susține că perioada de carantină reprezintă și o perioadă de observație a deținutului, întocmai pentru a i se putea stabili regimul de executare al pedepsei raportat la conduita acestuia și raportat la toate criteriile de individualizare prevăzute de legea nr. 254/2013. În continuare, petentul arată că îndeplinește toate condițiile pentru a-i fi stabilit regimul semideschis de executare al pedepsei, fiind condamnat pentru o infracțiune ce nu a fost comisă cu violență, nu prezintă risc pentru ordinea publică și pentru ceilalți deținuți iar de când a fost transferat la Penitenciarul Mărgineni participă la activități lucrative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase. Pentru toate aceste motive, a solicitat admiterea contestației și în rejudecare, stabilirea regimului semideschis de executare al pedepsei.
Executarea pedepsei a început la data de 07.07.2020, urmând să expire la data de 11.03.2025, petentul fiind propozabil pentru liberarea condiționată la data de 11.07.2023. A fost repartizat să execute pedeapsa privată de libertate în regim închis începând cu data de 28.07.2020.
Penitenciarului Focșani a hotărât stabilirea pentru persoana privată de libertate a regimului închis de executare, stabilind totodată termen pentru reanalizarea petentului la data de 10.03.2021. În această perioadă, petentul va trebui să participe și să manifeste interes față de activitățile educative și celelalte activități impuse de nevoile educaționale ale sale, să dovedească că este compatibil cu regimul semideschis de executare și pregătit pentru reinserție socială și nu în ultimul rând, să obțină recompense. …în acord cu judecătorul de supraveghere, având în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul (5 ani închisoare) și în raport cu criteriile prevăzute de art. 36 din Legea 254/2013, instanța constată că regimul de executare a fost stabilit în mod corespunzător, față de situația actuală a petentului. Aspectul arătat de petent, că în prezent participă la activități lucrative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, va fi avut în vedere de comise cu ocazia reanalizării situației acestuia”, se arată pe Rolii, în motivarea hotărârii prin care contestația lui Lefter a fost respinsă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.