Amenzi mari pentru cei ce dau foc la vegetaţia uscată! Trei incendiatori, identificaţi şi sancţionaţi

0
297

Trei cetățeni au fost sancționați pe parcursul acestei săptămâni deoarece nu au respectat măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor în cazul utilizării focului deschis.

Marți, 28 aprilie a.c., un cetățean din orașul Panciu care a dat foc resturilor vegetale rezultate în urma curățării viei a scăpat flăcările de sub control, incendiul propagându-se la plantația de viță de vie din apropiere. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2000 lei pentru nerespectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis.

O zi mai tîrziu, alte două persoane au fost sancționate contravențional pentru fapte similare. O persoană din localitatea Țifești care a scăpat de sub control focul  făcut ca urmare a lucrărilor de curățenie efectuate în propria grădină s-a extins și a cuprins grajdul gospodăriei învecinate. În localitatea Panciu, un cetățean care efectua lucrări de igienizare a plantației de viță de vie a solicitat sprijin pompierilor după ce focul s-a extins la butucii din plantație. Şi în aceste cazuri, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 1000 lei fiecare.

„În această perioadă, în urma acţiunilor de igienizare a terenurilor şi curţilor de vegetaţia uscată, conform datelor statistice întocmite la nivelul inspectoratului, se observă o creştere a numărului incendiilor de vegetaţie uscată.

Numai în această săptămână s-au înregistrat 15 intervenții pentru stingerea incendiilor care se manifestau la vegetație uscată, 5 dintre acestea fiind gestionate independent de serviciile voluntare pentru situații de urgență. Astfel de intervenții s-au înregistrat pe teritoriul localităților Câmpineanca, Cârligele, Paltin, Reghiu, Dumbrăveni, Focșani (cartier Mândrești), Panciu, Adjud, Slobozia Ciorăști, Bolotești și Cotești”, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea.

Pentru a se evita astfel de situaţii în care bunurile populaţiei, mediul înconjurător şi chiar viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol, pompierii reamintesc că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m, se va curăţa vegetaţia. Trebuie asigurate mijloacele şi materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii şi se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.