Amenzi și confiscări de material lemnos în urma unei acțiuni a polițiștilor din Vrancea

0
459

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul silvic, au fost constatate 14 infracţiuni, au fost aplicate 47 de sancţiuni şi au fost confiscați 70.11 mc material lemnos, în valoare de peste 22 250 de lei.

În perioada 21-28 februarie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea și ai Ocoalelor Silvice de Regim, au desfăşurat mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

În urma celor 203 controale, din care 175 desfășurate pe drumurile publice, 18 în fondul forestier, 3 la depozite de materiale lemnoase/instalații de debitat lemn rotund și 7 alte controale, au fost constatate 14 infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 Rep. şi aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de peste 35 000 lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 70.11 m.c. material lemnos, în valoare totală de 22.250 de lei.

Exemple:

La data de 20 februarie a.c., ora 05.30, polițiștii din Vidra au depistat un bărbat din municipiul Focșani, în timp ce transporta pe DN 2 D Valea Sării, cu o autoutilitară ce tracta o remorcă, cantitatea de 53 m.c. cherestea rășinoase, având

un plus de 5,00 m.c. cherestea rășinoase  față de volumul înscris în avizele de însoțire.
S-a procedat la sancţionarea contravenţională a bărbatului, conform prevederilor Legii nr.171/2010, dispunându-se totodată măsura confiscării cantității de 5,00  m.c. cherestea rășinoase.

La data de 20 februarie a.c., polițiștii din Corbiţa au fost sesizaţi de un bărbat din localitate cu privire la faptul că în perioada 18-20 decembrie 2019, doi barbate, ambii din localitatea Corbița, i-ar fi tăiat și sustras 60 arbori din specia salcâm, de pe un teren extravilan, situat în afara fondului forestier.
S-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de ,,tăiere  fără drept de arbori” și ,,furt de arbori”.

La data de 20 februarie a.c., orele 21.50, lucrătorii din cadrul Poliției Odobești au depistat un bărbat din comuna Andreiasu de Jos şi un bărbat din comuna Mera, în timp ce transportau cu două autoutilitare, material lemnos ce nu corespundea din punct de vedere al speciei cu cele menţionate în avizele de însoţire prezentate pentru control.
S-a procedat la sancţionarea contravenţională a celor doi, conform prevederilor Legii nr.171/2010, dispunându-se totodată măsura confiscării volumului identificat în mijloacele de transport, respectiv 9,40  m.c. lemn foc diverse moi.

La data de 21 februarie a.c., polițiștii din Tulnici au efectuat un control la un depozit de material lemnos din localitate, ocazie cu care au constatat faptul că în cursul lunii februarie a..c., din incinta depozitului de material lemnos, a fost expediată fără documente legale de proveniență, cantitatea de 27,702 m.c. lemn rotund rășinoase.
S-a procedat la sancţionarea contravenţională a operatorului economic în cauză, potrivit art. 19 alin. 1, lit. b) din Legea 171/2010 R, cu amendă în cuantum de 5000 lei, dispunându-se totodată măsura complementară a confiscării contravalorii cantităţii de 27,702 m.c. lemn rotund rășinoase.

La data de 26 februarie a.c., polițiștii din Tulnici s-au sesizat din oficiu despre faptul că în perioada octombrie 2019-25 februarie a.c., doi bărbați în vârstă de 61, respectiv 59 de ani, ambii din comuna Negrilești, ar fi tăiat ilegal 10  arbori nemarcați, de diferite specii, din suprafețele lor de teren pășune, situate în extravilanul comunei Negrilești.

De asemenea polițiștii s-au mai sesizat și despre faptul că un bărbat de 61 de ani, din comuna Negrilești, ar fi tăiat ilegal și sustras 9 arbori nemarcați, dintr-o suprafață de teren pășune împădurită, ce aparține unei femei din aceeași localitate.
u fost întomite dosare penale pentru tăiere ilegală de arbori, respectiv sustragere de material lemnos. (IPJ Vrancea)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.