Analiză politică de criză:  Și totuși… Unde găsim un candidat care să bată PSD la Focșani?

0
358

Pe zi ce trece și se apropie alegerile locale de anul viitor, devine din ce în ce mai clar că așa zisele partide de opoziție sunt incapabile să promoveze un candidat credibil, cu șanse să câștige primăria Focșani. La șefia Consiliului Județean nici măcar nu îndrăznesc să se gândească.

Măcinate de răfuieli interne, discreditate de relațiile nepotrivită cu PSD și cu Marian Oprișan, nici PNL și nici PMP nu au idee despre cum să atragă acea parte dezamăgită a electoratului care preferă să rămână acasă în ziua votului în loc să ștampileze un candidat deja compromis. Ca să nu mai spunem că, din cauza (in)activității lor ca formațiuni de opoziție, de-a lungul acestei perioade, reușesc să-și îndepărteze chiar și simpatizanții care le-au mai rămas.

PNL-ul lui Săpunaru, un PSD la mâna a doua

Filiala vrânceană a marelui PNL se confruntă cu probleme dintre cele mai mari, pe care cei doi copreședinți, Nini Săpunaru și Costică Neață, se dovedesc a fi incapabili să le gestioneze.

De foarte mulți ani liberalii lui Săpunaru sunt percepuți ca un PSD second-hand ce răspunde la ordinele lui Marian Oprișan, imagine pe care nu fac nici un efort să și-o schimbe. Nici măcar nu încearcă să păstreze aparențele unui partid de opoziție. În loc să renunțe la funcțiile, contractele și privilegiile primite de la baronul Oprișan, liberalii au ales să facă jocurile PSD, să voteze alături de ei în Consiliul Județean și Consiliul Local și, în general, să tacă atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva risipei banilor publici și a abuzurilor.

Săpunaru și asociații au sacrificat, cu bună știință, șansele PNL de a obține un rezultat bun la viitoarele alegeri și de a-și aduce alături acea parte a electoratului care, în 2014, a făcut diferența în favoarea lui Iohannis.

Refuzul vechilor liberali de a rupe legăturile cu PSD și de a face opoziție pe bune a generat un alt tip de probleme care afectează atât imaginea partidului cât și structura de rezistență a acestuia.

Lupii tineri, o gașcă de parveniți care provoacă doar haos

Vorbim aici de haosul pe care îl provoacă așa zișii lupi tineri, în fapt o gașcă de patru-cinci băieți din PDL care nu urmăresc altceva decât să prindă un loc mai în față la împărțeala cașcavalului. Odată cu fuziunea, aceste personaje, care nu sunt recomandate nici de competențe și nici de rezultate politice au constatat că-și pierd influența. Au văzut cum li se năruie visele de a ocupa funcții publice, ei și clientela lor sau de a accede la resurse financiare.

Lipsiti de credibilitate, de curaj și de cunoștințele necesare inițierii și susținerii unei platforme reformatoare în interior, au ales să-și facă publice mizeriile. În mod laș, fără să-și asume responsabilitatea opiniilor și fără să le pese de consecințe, având în fața ochilor doar propriul interes, ei transmit pe surse, tot felul de informații menite să agite spiritele și să provoace dezordine. Toate, cu scopul ca cineva acolo sus, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, îi va lua de mână și îi va așeza în locul celor pe care îi contestă, recte Nini Săpunaru și Costică Neață.

PMP între lupte interne și omul PSD, Postolache

O situație similară întâlnim și în partidul fostului președinte Traian Băsescu. Lipsit de personalitate și personalități capabile să se impună pe scena politică locală, PMP nu poate fi luat în considerare ca și concurent serios în cursa pentru Primăria Focșani. Absența din viața publică a liderilor locali, la care adăugăm problemele penale ale Elenei Udrea și ale familiei Băsescu, precum și discursul extremist, anti-european și anti-justiție al fostului președinte nu sunt de natură să îmbunătățească situația.

Iar peste toate acestea, colac peste pupăză, se adaugă și un conflict intern care tocmai a izbucnit și care nu prevestește nimic bun. Pe diverse căi, PSD încearcă să-și impună un om în fruntea organizației județene, în locul lui Nicu Tănase, care a trecut în barca liberalilor. De curând, la o întâlnire cu Băsescu, aripa pesedistă a PDL, înlăturată de Costică Neață, în frunte cu celebrul Lică Panciu și Alin Trășculescu l-au prezentat pe Gabriel Postolache, primarul de Țifești ca înlocuitor al lui Nicu Tănase. Deși pozează într-un contestatar al lui Marian Oprișan, Gabriel Postolache, el însuși fost pesedist, este un apropiat al PSD, din zona Panciu. Sunt de notorietate relațiile de afaceri și de prietenie dintre el și deputatul Ciprian Nica și nu întâmplător Țifeștiul este singura comună vrânceană care nu are o organizație PSD puternică. De altfel, cu puțină vreme înainte de alegerile locale din 2012, când PDL (partidul său) era pe cale să piardă tot, Gabriel Postolache, prin intermediul lui Nica, a încercat o revenire în PSD.  Nu i-a reușit astfel că a ajuns să arunce cu bolovani după mașina baronului Oprișan.

O alternativă care să dea un candidat capabil să câștige Primăria Focșani

Trăgând linie, putem spune că la ora asta, cu câteva luni înainte de alegerile pentru Primăria Focșani, opoziția este formată dintr-un PNL anexă a PSD, condus de lideri slabi, lipsiți de autoritate și credibilitate, măcinat de conflicte interne, gata facă implozie și un PMP fără lipici la public și în care, de asemenea, au început luptele pentru putere. Și cum într-un timp atât de scurt nici unii și nici ceilalți nu vor reuși să-și rezolve problemele ca să se poată ocupa în liniște de identificarea unui candidat puternic pentru Primăria Focșani, cu siguranță vor veni cu soluții de avarie.

Ca de multe ori în trecut, vor apela la candidați improvizați, fără șanse reale, care vor lăsa drumul liber PSD-ului. Astfel, vor fi încă patru ani pierduți pentru focșănenii care-și doresc o schimbare pentru orașul lor, altceva decât incompetența și corupția propuse de PSD.

În această situație este nevoie de o nouă construcție politică sau/și civică, activă și credibilă, care să ia locul celor două partide osificate în confruntarea cu PSD-ul baronului Oprișan. O alternativă care să propună un candidat puternic pentru Primăria Focșani, capabil să atragă simpatii și să culeagă voturile celor dezamăgiți de pseudo-opozanții de tip Săpunaru, Neață sau Tănase. Cei care, din ce în ce mai mulți la fiecare scrutin electoral, absentează de la urne.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.