Șoseaua Vrancei s-a transformat în șoseaua morții! Drumul care leagă județul Vrancea de județul Covasna a luat tot atâtea vieți câte a luat și drumul european 85.
Drumul național 2D care traversează județul prin zona de munte a devenit unul dintre cele mai periculoase drumuri din Vrancea. Finalizată în urmă cu 10 ani, șoseaua cunoscută vrâncenilor ca Șoseaua Vrancei are o lungime de 79 de km (doar în județul Vrancea) și traversează munții prin localitățile Bolotești – Vidra – Valea Sării – Tulnici – Lepșa – Greșu. Drumul cunoscut pentru peisajele mirifice pe care le scoate în cale a devenit una dintre cele mai periculoase artere de circulație. Dacă până acum drumul european 85 era denumit „Șoseaua Morții”, evenimentele rutiere grave produse în 2020 pe drumul național 2D „i-au furat” această tristă faimă. O statistică a Serviciului Rutier din Vrancea întărește cele spuse mai sus. De la începutul lui 2020 și până în prezent, pe drumul care leagă județul Buzău de județul Bacău, șosea cunoscută ca DN2-E85, s-au produs 21 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 6 persoane. La polul opus, în aceeași perioadă din an, pe drumul național 2D s-au produs 9 accidente rutiere în care și-au găsit sfârșitul 6 persoane. Chiar dacă numărul accidentelor diferă, numărul deceselor este similar. Printre principalele cauze care au dus la pierderea de vieți omenești se numără viteza excesivă și neatenția în conducere. Ultima tragedie produsă pe Șoseaua Vrancei s-a produs în cursul dimineții de vineri. O femeie de 40 de ani și-a găsit sfârșitul după ce șoferul mașinii în care se afla a intrat pe contrasens unde s-a izbit violent de un autocamion. Printre tragediile care au zguduit comunitatea vrânceană, tragedii produse pe aceeași sosea, se numără și cea în care a murit primarul din Cîmpuri. Edilul se afla la volanul unui autocamion, moment în care a fost izbit frontal de un șofer neatent. Șoseaua și-a luat tributul și atunci când șoferul unui autoturism Fiat a pierdut controlul direcției și s-a izbit frontal de un microbuz condus de un consilier local din comuna Vizantea-Livezi. În acea zi de marți, ambii șoferi au decedat. Acestea sunt doar trei exemple recente de tragedii care au avut loc pe drumul care s-a transformat într-o șosea a morții.
Polițiștii din Vrancea recunosc că valorile de trafic au crescut considerabil pe acest sector de drum și desfășoară activități permanente, pe linie rutieră, pentru creșterea disciplinei rutiere. „Având in vedere modernizarea din ultimii ani a DN2 D care face legătura între municipiul Focsani cu stațiunea Lepșa și județele Covasna și Brașov, dar și faptul că valorile de trafic au crescut semnificativ, încă din 1 iulie 2018, la nivelul Serviciului Rutier a fost înființat Compartimentul Drumuri Naționale Vidra, astfel, zilnic polițiștii din cadrul acestui compartiment cât și polițiștii din cadrul secțiilor de politie Vidra, Odobești, Tulnici dar și din cadrul Biroului Rutier Focșani desfășoară activități pe linie rutieră în scopul prevenirii accidentelor, dar și pentru creșterea disciplinei în trafic. Daca porniți la drum, țineți cont de recomandările Politiei Romane și respectați indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren!”, ne-au transmis polițiștii vrânceni. Ca o concluzie general valabilă, prevenirea producerii de evenimente rutiere nefericite stă în puterea fiecăruia dintre noi. Totul pleacă de la conștientizarea fiecărui șofer a modului în care trebuie să se comporte în trafic. Atenția sporită și respectarea tuturor regulilor de circulație este cheia prevenirii unui teribil accident. Teribilismul la volan nu poate duce decât la tragedii care îngroașă, în mod negativ, statisticile.