Angajată sau freelancer? Iată 3 criterii esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a lua această decizie!

1
142

Jobul este o activitate care îți poate ocupa mare parte din timp, nelăsându-ți loc pentru preocupările personale în măsura în care ți-ai dori. De aceea, din ce în ce mai multe tinere preferă să se orienteze către meseriile care pot fi făcute în sistem de freelancing – pe cont propriu, fără a aparține de un angajator. Totuși, există mai multe aspecte către care este recomandat să-ți îndrepți atenția pentru a înțelege care sunt avantajele și dezavantajele implicate în proces, dar și ce diferențe există între poziția de angajată și cea de liber-profesionistă.

 Iată 3 criterii esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a decide între angajare și freelancing!

1. Beneficiile

Munca de freelancer are numeroase beneficii pe care le poate aduce în viața ta, fie că este vorba despre organizarea spațiului sau de locul ales, fie că îți oferă posibilitatea de a planifica totul așa cum îți dorești. Freelancingul câștigă teren în ultimul timp, deoarece lucrătorii își doresc flexibilitate – șansa de a jongla cu orarul sau cu volumul de muncă.

De asemenea, numeroși oameni preferă să se orienteze către joburi ale căror responsabilități pot fi îndeplinite de acasă. Libertatea este un concept principal pe care se bazează noțiunea de liber-profesionist – oportunitatea de a fi propriul tău șef.

Totuși, există și anumiți factori pe care îi găsești mai greu în această situație, dar mai ușor în cazul în care ești angajat: stabilitatea, plata taxelor datorate statului, apartenența la o organizație sau altele.

2. Programul

Programul este un detaliu important pentru oricine – cu siguranță îți dorești să poți avea control asupra orelor de lucru și asupra modului în care îți gestionezi timpul personal și pe cel profesional. În cazul freelancingului, acest lucru poate fi mai ușor de pus în practică, fiindcă nu trebuie să dai socoteală nimănui – însă, nu este un lucru imposibil nici în cazul relației cu un angajator, dar este mai rar întâlnită flexibilitatea în astfel de situații.

3. Domeniul și suportul legal

Domeniul de activitate poate influența major această decizie – unele profesii permit desfășurarea lucrului în orice spațiu, iar altele nu pot avea loc decât într-un cadru oficial și organizat. Așadar, trebuie să iei în considerare și acest factor care poate schimba cu totul ecuația.

De asemenea, suportul legal este important în anumite contexte care necesită un astfel de sprijin – de exemplu, medicina poate fi practicată doar într-o clinică acreditată și autorizată din punct de vedere legal. Însă există și alte astfel domenii, cum este videochatul, care pare nevoie de un studio de videochat legal, care pune la dispoziție angajatului toate cele necesare.

Prin urmare, există o multitudine de avantaje și dezavantaje pe care le poți lua în calcul când ești pusă în fața unei astfel de decizii. Este esențial să alcătuiești un plan bine pus la punct, pentru a nu avea surprize ulterioare. Chiar dacă preferi să fii freelancer sau angajată, contează doar să ți se potrivească stilul de lucru și să fie exact ceea ce îți dorești! Sursă foto: pixabay.com

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Merita sa lucrezi angajata doar daca ai posibilitatea de a castiga mult si ai si avantaje pe langa asta, asa cum se intampla in videochat in ziua de azi care a devenit din ce in ce mai solicitat pe piata muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.