Apelul pompierilor: opriți arderile necontrolate! Victime omenești, pagube uriașe și amenzi din cauza incendierilor de miriști

0
95
În ultima vreme, în Vrancea s-au intensificat incendiile generate de arderea vegetaţiei uscate. Într-o singură lună, pompierii au participat la 185 intervenţii pentru stingerea şi limitarea efectelor incendiilor de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de peste 700 de ha.

Din cele 185 incendii de vegetaţie uscată, în 30 de cazuri arderile au avut ca efect propagarea focului la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, culturi de viţă de vie etc. Din nefericire, în urma incendiilor, au fost înregistrate patru victime dintre care una decedată. Este cazul unui bărbat din Dumbrăveni, care şi-a pierdut viaţa din cauza intoxicării cu fum. Alte trei persoane au suferit arsuri la nivelul membrelor. Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti sau rănirea persoanelor, în incendii au ars şi animale, respectiv 10 miei, precum şi patru stupi de albine.

Valoarea estimată a pagubelor produse de arderile de vegetaţie uscată este de 367.200 lei. În același timp, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit independent pentru stingerea a 66 incendii de vegetaţie uscată. “Facem apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități. Precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 30 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri arabile. Se recurge la această practică doar atunci când se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că igienizarea terenurilor prin incendiere provoacă o serie de efecte negative solului, precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii şi a mediului înconjurător.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens”, au transmis reprezentanți ISU Vrancea. Potrivit pompierilor, de la începutul lunii martie au fot aplicate zece sancțiuni în cuantum de 25.000 lei.

Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here